Γερμανία: Το ηθικό των επενδυτών βελτιώνεται αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

 Γερμανία: Το ηθικό των επενδυτών βελτιώνεται αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Το συναίσθημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος - Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ZEW παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στις -8,5 μονάδες τον Ιούνιο, από -10,7 μονάδες τον Μάιο

 

Μια μέτρια βελτίωση στο ηθικό των επενδυτών τον Ιούνιο τροφοδότησε ελπίδες την Τρίτη ότι η τρέχουσα ύφεση της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι ήπια, αλλά οι οικονομολόγοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι δεν υπήρχε σημαντική ανάκαμψη στον ορίζοντα.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ZEW παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στις -8,5 μονάδες τον Ιούνιο, από -10,7 μονάδες τον Μάιο. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει πτώση στο -13,1.

"Οι ειδικοί δεν προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους", δήλωσε ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach, προειδοποιώντας για επίμονους αντίθετους ανέμους καθώς οι τομείς που εστιάζονται στις εξαγωγές αγωνίζονται με μια αδύναμη παγκόσμια οικονομία.

Η βελτίωση ήρθε μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης και καθώς η Γερμανία παλεύει με πιο επίμονες οικονομικές προκλήσεις αφού αρχικά απέδρασε μια πολυπόθητη ενεργειακή κρίση τον χειμώνα του 2022/23.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έπεσε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών που επλήγησαν από τον πληθωρισμό απέτυχαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του απότομου τερματισμού των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία προστέθηκαν στις νεφελώδεις προοπτικές, με απροσδόκητη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες και χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο Wambach είπε ότι η τρέχουσα ύφεση "γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική".

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος πρόσφερε μια «αχτίδα ελπίδας», δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank.«Ενδεχομένως τα χειρότερα να είναι πίσω μας», είπε.

Ωστόσο, ακόμη και οι κάπως βελτιωμένες προσδοκίες δεν αποτελούν εγγύηση για μια ανάκαμψη, δήλωσε ο Alexander Krueger, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα Hauck Aufhäuser Lampe, επισημαίνοντας την πτώση στην εκτίμηση των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών του ZEW υποχώρησε στις -56,5 μονάδες τον Ιούνιο από -34,8 τον προηγούμενο μήνα.

"Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν περαιτέρω πτωτική δυνατότητα, επίσης επειδή η Κίνα ήδη αποδυναμώνεται ξανά. Η Γερμανία θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες του ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Κρούγκερ.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια την Πέμπτη και μια νέα αύξηση τον Ιούλιο είναι επίσης πιθανή, ένα περαιτέρω φρένο στην οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσε να διατηρήσει την επέκταση της ευρωζώνης κάτω από τις δυνατότητές της για τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ