Γαλλία:500 εκατ. ευρώ ετησίως για φορολογικές πιστώσεις στην πράσινη βιομηχανία

 Γαλλία:500 εκατ. ευρώ ετησίως για φορολογικές πιστώσεις στην πράσινη βιομηχανία

Η πίστωση φόρου, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε προσωρινή βάση σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ έως το 2025, με δυνατότητα παράτασης έως το 2029, αναμένεται να δημιουργήσει ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ έως το 2030

 

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να προϋπολογίσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για μια νέα έκπτωση φόρου για φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις ως μέρος ενός νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε την Τρίτη για τον βιομηχανικό τομέα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Λε Λεμέρ.

Η έκπτωση φόρου καθιστά τη Γαλλία την πρώτη χώρα της ΕΕ που επωφελήθηκε από τη χαλάρωση των κανόνων για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στις νέες φορολογικές επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που διατίθενται από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν (IRA).

Το υπουργείο του Λεμέρ δήλωσε ότι η πίστωση φόρου, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε προσωρινή βάση σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ έως το 2025, με δυνατότητα παράτασης έως το 2029, αναμένεται να δημιουργήσει ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ έως το 2030 και να δημιουργήσει άμεσα 40.000 θέσεις εργασίας.

Η έκπτωση φόρου στοχεύει να τονώσει τις επενδύσεις σε φιλικά προς το περιβάλλον έργα και να αναζωογονήσει τον βιομηχανικό τομέα της Γαλλίας, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από αμερικανικές εταιρείες, μεγάλες φορολογικές επιδοτήσεις στον IRA για μείωση των εκπομπών άνθρακα, τόνωση της εγχώριας παραγωγής και μεταποίησης.
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να ντρεπόμαστε από τις συγκρίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Λεμέρ την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η διάφορη ευρωπαϊκή και υπάρχουσα γαλλική βοήθεια που είναι διαθέσιμη ήταν παρόμοιας κλίμακας.

Η έκπτωση φόρου θα καλύψει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιρειών για το 25-40% των επενδύσεών τους σε εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αντλίες θερμότητας και μπαταρίες.

Θα περιληφθεί στον νόμο για τον προϋπολογισμό του 2024 και το κόστος του θα αντισταθμιστεί με τη μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων που διατίθενται για ορισμένους τύπους καυσίμων έντασης άνθρακα που μένουν να καθοριστούν.

Το νομοσχέδιο στοχεύει επίσης να διαθέσει 2.000 εκτάρια (4.900 στρέμματα) για νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να μειώσει στο μισό το χρόνο που χρειάζεται για την έγκριση ενός νέου βιομηχανικού έργου από 17 μήνες σε εννέα μήνες.

Θα δημιουργήσει επίσης μια νέα κατηγορία αφορολόγητων λογαριασμών ταμιευτηρίου που θα διατίθενται σε άτομα κάτω των 18 ετών μέσω των τράπεζών τους, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να αποφέρει 5 δισεκατομμύρια ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων βιομηχανικών έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ