Γερμανία: Βλέπει λιγότερα φορολογικά έσοδα για το 2023 έως το 2027

 Γερμανία: Βλέπει λιγότερα φορολογικά έσοδα για το 2023 έως το 2027

Για το 2023, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει 9,8 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα, ενώ οι πολιτείες αναμένουν 6,6 δισ. ευρώ και οι δήμοι 0,7 δισ. ευρώ λιγότερα,

 

 

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει 148,7 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα φορολογικά έσοδα για το γερμανικό κράτος συνολικά την περίοδο 2023-2027 σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ανέφερε σε επικαιροποιημένες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες δημοσιονομικές πραγματικότητες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Για το 2023, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει 9,8 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα, ενώ οι πολιτείες αναμένουν 6,6 δισ. ευρώ και οι δήμοι 0,7 δισ. ευρώ λιγότερα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο Λίντνερ είχε πει νωρίτερα την Πέμπτη ότι μια προγραμματισμένη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024 στις 21 Ιουνίου δεν είναι πλέον εφικτή καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει σε αδιέξοδο.

«Δεν υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα», είπε ο Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να ενοποιηθεί σημαντικά μετά τις μαζικές αυξήσεις των δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλα υπουργεία, ωστόσο, απαιτούν περισσότερη χρηματοδότηση για τα έργα τους.

Αναμένονταν υψηλότερα έσοδα στις τρέχουσες φορολογικές προβλέψεις, τροφοδοτώντας τις ελπίδες μεταξύ άλλων υπουργείων για περισσότερη χρηματοδότηση και κάποια περιθώρια στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

«Θα θέσουμε αυστηρές προτεραιότητες κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος», είπε ο Λίντνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ