ΕΝΦΙΑ: Πώς θα μειωθεί για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους - Τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα μειωθεί για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους - Τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες

Το μέτρο κόστους 40 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί από το 2024 εφόσον ανανεωθεί η τετραετία για την ΝΔ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του χθες, εφόσον ανανεωθεί η θητεία του. Το μέτρο θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1/1/2024.

Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ασφάλεια για φυσικές καταστροφές από φέτος θα δουν την έκπτωση του από τον επόμενο ΕΝΦΙΑ. Όσοι θα ασφαλίσουν την κατοικία τους από την 1/1/2024 και κάνουν ετήσιο συμβόλαιο, θα δουν την έκπτωση από το 2025.

Για παράδειγμα εάν ένας ένας ιδιοκτήτης πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ και έχει ήδη ασφαλισμένο το σπίτι του, στον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα πληρώσει με την νέα έκπτωση του 10%, 270 ευρώ.

Η ασφάλεια που θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να κερδίσουν την έκπτωση του 10% θα πρέπει να αφορά προστασία από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες είναι διπλά κερδισμένοι αφού θα πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ αλλά και σε περίπτωσης φυσικής καταστροφής, τα ποσά κάλυψης από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δίνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Από την άλλη, και το κράτος θα είναι κερδισμένο, καθώς δεν θα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον πόρους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, αφού θα υπάρχει ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή.

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν άλλο ένα κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά. Η όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα

Το μέτρο κόστους 40 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί από το 2024 εφόσον ανανεωθεί η τετραετία για την ΝΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα τελευταία 4 χρόνια δόθηκε 1,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών. Το επιχείρημα είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει το Δημόσιο από σημαντικά και απρόβλεπτα βάρη, και όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως ότι θα τα αυξήσει!

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ