ΕΕ για κρυπτονομίσματα: Aντιγράψτε μας για να προστατευθούν οι καταναλωτές

ΕΕ για κρυπτονομίσματα: Aντιγράψτε μας για να προστατευθούν οι καταναλωτές

Η MiCA απαιτεί από τις εταιρείες κρυπτογράφησης να είναι εξουσιοδοτημένες από την ΕΕ να εξυπηρετούν πελάτες στο μπλοκ

 

Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να αντιγράψει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρυπτοστοιχεία για να δημιουργήσει μια ισχυρή παγκόσμια προσέγγιση που προστατεύει τους καταναλωτές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται την Πέμπτη να "σφραγίσει" τις αγορές της ΕΕ στον κανονισμό για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία (MiCA), το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων στον κόσμο για τον έως τώρα ανεξέλεγκτο τομέα. Τα κράτη της ΕΕ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους.


Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων έχει κλονιστεί από την αποτυχία του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX και άλλες καταρρεύσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του bitcoin να πέφτουν, αν και έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

«Ελπίζω ότι οι κανόνες μας θα μπορούσαν να γίνουν πρότυπο για άλλες χώρες», είπε στο κοινοβούλιο η επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ Mairead McGuinness.

Η MiCA απαιτεί από τις εταιρείες κρυπτογράφησης να είναι εξουσιοδοτημένες από την ΕΕ να εξυπηρετούν πελάτες στο μπλοκ και να συμμορφώνονται με τις διασφαλίσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Θα αναπτυχθεί σε φάσεις από τον Ιούλιο του 2024 για να δοθεί χρόνος στον τομέα να προσαρμοστεί.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης που είναι εξουσιοδοτημένες σε ένα κράτος της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στα 27. Οι πόλεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, προσελκύουν ήδη εταιρείες στον κλάδο.

«Σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της Άγριας Δύσης για τα κρυπτοστοιχεία», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων,Ernest Urtasun.

Αλλά και άλλες χώρες πρέπει να παίξουν το ρόλο τους εισάγοντας αυστηρούς κανόνες επίσης, είπε η McGuinness, οι αξιωματούχοι του οποίου συνέταξαν το MiCA. «Η παγκόσμια σύγκλιση είναι απολύτως βασική».

Η Βρετανία μόλις εκπόνησε προσχέδια κανόνων για τη ρύθμιση των κρυπτοστοιχείων.

Ο McGuinness είπε ότι η επιτροπή θα μελετήσει εάν χρειάζονται περαιτέρω κανόνες για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και για δανεισμό και δανεισμό σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

«Πιστεύουμε ότι αν η FTX είχε συλληφθεί υπό τη δικαιοδοσία της ΕΕ, πολλές από τις πρακτικές της δεν θα ήταν επιτρεπτές βάσει της MiCA», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ