Όλα για τα κουρέματα των ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και οι πονοκέφαλοι των ιδιοκτητών

Όλα για τα κουρέματα των ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών

Σε περιπέτειες έχουν μπει ιδιοκτήτες ακινήτων, ενοικιαστές και κράτος, σε σχέση με τα μισθώματα ακινήτων 2020 -2021.

 

Η αναγκαία μείωση των ενοικίων, λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με την χαλαρή υποχρέωση των ιδιοκτήτων να ενημερώνουν την πλατφόρμα των ενοικίων (Υποβολή Δήλωσης Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας), έχει επιφέρει πλήρες χάος στις αποζημιώσεις που δίνει το κράτος.

Θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ και τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν, μιας και η ίδια η πλατφόρμα δεν βοηθάει στο να είναι εύχρηστα και διαχειρίσιμα τα στοιχεία. Για παράδειγμα δεν μπορεί να δώσει ληξιάριο συμβολαίων ούτε να καταλάβει την νομική διάταξη των συμβολαίων «το μισθωτήριο μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου, αν δεν λυθεί ή προσβληθεί από τα δύο μέρη» .

Νέες ημερομηνίες

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η εφαρμογή της ΑΑΔΕ με την οποία οι εκμισθωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα σφάλματα και τις παραλείψεις που δύναται να διορθωθούν από σήμερα για τις δηλώσεις Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Στην εφαρμογή οι ιδιοκτήτες μπορούν να ενημερώνονται επίσης (εκτός από τα λάθη και τις παραλήψεις) για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεων covid που έχουν υποβάλλει, δηλαδή ποια είναι η έκπτωση φόρου που δικαιούνται. αλλά και την καταβολή των χρημάτων στο λογαριασμό τους.

Από την νέα εφαρμογή οι εκμισθωτές με απώλειες στα εισοδήματα λόγω της πανδημίας θα ενημερώνονται για το αν δικαιούνται και αν έχουν λάβει το συμψηφισμό με τις φορολογικές οφειλές για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου και για τις άμεσες αποζημιώσεις σε χρήμα για τα μειωμένα μισθώματα από το Νοέμβριο και μετά.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν αποζημιώθηκαν είναι να εισέλθουν με τους κωδικούς του taxisnet στη σχετική εφαρμογή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους παρέχονται. Συγκεκριμένα θα μπορούν να ενημερωθούν:

α. Αν με βάση τα δηλούμενα στοιχεία (δηλαδή εάν ο μισθωτές είναι πληττόμενοι) είναι δικαιούχοι της αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου.

β. Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν δώσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης του ακινήτου και τόσο ο υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι.

γ. Πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφορά σε σχέση με το ύψος του ενοικίου που έχει δηλωθεί στην Εφορία, με την υποβολή του μισθωτηρίου.

δ. Για τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει όπως για παράδειγμα εάν έχει δηλωθεί λανθασμένα ο IBAN

Στον παρατιθέμενο πίνακα φαίνονται τα ποσοστά της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι εκμισθωτές και την μείωση που δικαιούνται οι μισθωτές.Το νομικό πλαίσιο

Τι ισχύει αναλυτικά για τις μειώσεις ενοικίων από την έναρξη της πανδημίας για τους μήνες έως σήμερα και την έκπτωση που δικαιούται οι μισθωτές αναλυτικά για κάθε μήνα της πανδημίας για 2020 έως τώρα:

Χρονική περίοδοςΠοσοστό μείωσης επί του συνολ. μισθώματοςΠοσοστό επιστροφής επί της μείωσης μισθώματος
ΜάρτιοςΚλειστοί: -40%Συμψ.30%
Απρίλιος-ΜάιοςΚλειστοί: -40%Συμψ.30%
Πληττόμενοι: -40%
ΙούνιοςΚλειστοί: -40%Συμψ.30%
Ιούλιος – ΑύγουστοςΕστίαση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%Συμψ.30%
ΣεπτέμβριοςΕστίαση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%Συμψ.20%
Λοιποί: Προαιρετική (30% κατ’ ελάχιστο)
ΟκτώβριοςΕστίαση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές, Λοιποί: Μόνον προαιρετική (30% κατ’ ελάχιστο)Συμψ.20%
ΝοέμβριοςΚλειστοί: -40%Καταβολή 50%
Πληττόμενοι: 40%
ΔεκέμβριοςΚλειστοί: -40%Καταβολή 50%
Πληττόμενοι: -40%
ΙανουάριοςΚλειστοί -100%Καταβολή 80%
Πληττόμενοι-40%Καταβολή 50%
ΦεβρουάριοςΚλειστοί -100%Καταβολή 80%
Πληττόμενοι-40%Καταβολή 50%
Μάρτιος Κλειστοί -100%Καταβολή 80%
Πληττόμενοι-40%Καταβολή 50%
 • Μάρτιος και Απρίλιος του 2020 υποχρεωτική μείωση 40%, βάση: Ν.4683/20 , κύρωση της 20/3/20 Π.Ν.Π. ΦΕΚ Α 60/20-3-20
 • Μάιος 2020 υποχρεωτική μείωση 40%, βάση: Ν.4690/20 , κύρωση της 13/4/20 Π.Ν.Π. ΦΕΚ Α 104/30-5-20
 • Ιούνιος 2020 υποχρεωτική μείωση 40%, βάση: Απόφαση Α. 1135, ΦΕΚ Β 2219/10-6-2020
 • Ιούλιος - Αύγουστος 2020, χωρίς μείωση
 • Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2020, χωρίς μείωση ( προαιρετικά 30% ) Οι αποφάσεις που είχαν βγει είναι οι εξής: Α. 1213/2020 (ΦΕΚ Β' 4180/28-09-2020) για Σεπτέμβριο , και Α 1225/2020 (ΦΕΚΦΕΚ Β' 4469/09-10-2020) για τον Οκτώβριο
 • Νοέμβριος 2020 Υποχρεωτική μείωση 40%, βάση: Απόφαση Α. 1251,(ΦΕΚ Β 5204/24-11-20) το μέτρο αυτό αφορά τόσο τους πληττόμενες όσο και τις κλειστές επιχειρήσεις.
 • Δεκέμβριος 2020 Υποχρεωτική μείωση 40% βάση: Απόφαση Α.1274 (ΦΕΚ Β' 5577/17-12-2020)

Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2021 το 80% του μηνιαίου μισθώματος και όχι επι της απώλειας καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες (αφορά επιχειρήσεις εστίασης τουρισμού γυμναστήρια, πολιτισμού, αθλητισμού και λιανεμπόριο) γίνεται διασταύρωση με τον ΚΑΔ του αντισυμβαλλόμενου και ξεχωρίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις από τις κλειστές με κρατική εντολή.

 • Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2021 .Με την απόφαση Α. 1025/2021 (ΦΕΚ Β΄ΦΕΚ Β' 538/11-02-2021) –Αφορά ενοίκια
 • Μάρτιος 2021 Με την απόφαση Α.1040/2021 (ΦΕΚ Β΄ 796/28.2.2021)Σύμφωνα με την ανακοίνωση και το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021 δεν θα καταβάλουν ενοίκιο τον μήνα Ιανουάριο

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή.
Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο
.

Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Από Ιανουάριο, και για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Από το μήνα Νοέμβριο τροποποιείται η διάταξη για τη μείωση της οικονομικής απώλειας των εκμισθωτών από την υποχρεωτική μείωση ενοικίων.

Πλέον θα προβλέπεται αντί της έκπτωσης που ίσχυε η καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο σύστημα taxis της Α.Α.Δ.Ε. και θα είναι ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων.

Η μείωση αυτή αφορά :

Α) φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων,

Β) την κύρια κατοικία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω του κορωνοϊού COVID-19 και για τη φοιτητική κατοικία τέκνου - εξαρτώμενου μέλους τους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που πλήττεται.

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Δεκέμβριο.

Με το άρθρο 54 του ν.4758/2020 ορίζεται ότι το ποσό της επιστροφής του ημίσεος της μείωσης των μισθωμάτων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COV1D-19, είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται, και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα. (βλ. σχετική διάταξη της παραγράφου 43 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε)

ΚΑΔ μείωσης ενοικίων ΙΑΝ.- ΦΕΒΡ. 2021.

Στο ΦΕΚ 538Β'/11.2.2021 δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1025/2021 του Υφυπουργού Οικονομικών που προσδιορίζει επακριβώς τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που είτε απαγορεύεται η λειτουργεία τους, για την υποχρεωτική απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, είτε χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για την υποχρεωτική απαλλαγή τους από το 40% του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. (Τροποποιήθηκε με την Α.1040/2021).

Επεκτάθηκε και στο Μάρτιο η απαλλαγή των "κλειστών" επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4778/2021 με τίτλο «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», με το άρθρο 31 του οποίου τροποποιείται το δεύτερο άρθρο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α' 83), προκειμένου, για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, να επεκταθεί και για το μήνα Μάρτιο 2021 η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος. Εννοείται ότι για τις απλώς πληττόμενες επιχειρήσεις, και για τους εργαζομένους σε αναστολή των επιχειρήσεων αυτών η μείωση του μισθώματος περιορίζεται στο 40%.

Πρόσθετες διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται της υποβολής της «Δήλωσης Covid».

Οδηγίες για την συμπλήρωση της νέας πλατφόρμας έδωσε η διοίκηση με την Ε 2060/18-03-2021.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή:

 1. Βάσει της απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β' 3579), που υπάρχουν στις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 11 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/2018, ορίζεται ότι οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους.

Το email που στέλνει η ΑΑΔΕ.

Σε υλοποίηση αυτής της απόφασης οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει ή θα λάβουν το παρακάτω email:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αποδέκτης/τρια: ……………………., Username: ………………

Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε,

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας της/των Δήλωσης/εων COVID που έχετε υποβάλει για τους μήνες Μάρτιο έως Δεκέμβριο 2020 στην ιστοσελίδα https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton, στην επιλογή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID.

Στην περίπτωση αποδοχής των σχετικών δηλώσεων, το ποσό που δικαιούστε για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020, εφόσον δεν έχει συμψηφιστεί ήδη, θα συμψηφιστεί με επόμενες φορολογικές υποχρεώσεις σας. Το αντίστοιχο ισχύει για την καταβολή, σε λογαριασμό ΙΒΑΝ, του ποσού που δικαιούστε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Στην περίπτωση διαπίστωσης λαθών ή παραλείψεων στις σχετικές δηλώσεις, που δύνανται να διορθωθούν, η ενημέρωση που λαμβάνετε στην ιστοσελίδα μας περιέχει και οδηγίες για τη διόρθωσή τους. Παρακαλούμε να προβείτε στις προτεινόμενες ενέργειες το αργότερο μέχρι τις 12 Απριλίου 2021, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εκκαθάρισή των δηλώσεών σας και να σας χορηγήσουμε την προβλεπόμενη έκπτωση ή να προβούμε στην καταβολή του προβλεπόμενου ποσού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ενημέρωση που λαμβάνετε στην ιστοσελίδα μας περιέχει τους λόγους μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων του νόμου για την ικανοποίηση του αιτήματός σας.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και την συνεργασία σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά την ως άνω διαδικασία μπορείτε να απευθύνεστε τηλεφωνικά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.) της ΑΑΔΕ στον τηλεφωνικό αριθμό: 213-1621000.

Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που σας στέλνουμε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο πάνω μέρος του το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username). Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε μια και θα είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.»

 1. Στο πλαίσιο αυτό, αποστέλλεται από τη Φορολογική Διοίκηση ειδοποίηση με την παροχή οδηγιών για τη διόρθωση σφαλμάτων ή και τη συμπλήρωση, όπου απαιτείται, των υποβληθεισών «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και «Δηλώσεων Covid», στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» αφορά σε εκμίσθωση ακινήτου, για το οποίο έχει υποβληθεί μεταγενέστερα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή). Στην περίπτωση αυτή δικαιούχος των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν.4690/2020 (Α'104) δύναται να είναι μόνο ο υπεκμισθωτής, με την επιφύλαξη της συνδρομής των προϋποθέσεων μείωσης του μισθώματος και στο πρόσωπο του υπεκμισθωτή για επαγγελματική του εγκατάσταση, οπότε κατ' ανάλογη εφαρμογή δικαιούχος των μέτρων στήριξης είναι και ο εκμισθωτής για τη μίσθωση αυτή. Ο εκμισθωτής θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected], προκειμένου να του παρασχεθούν οδηγίες,

β) η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» αφορά σε επαγγελματική στέγη αλλά ως ΑΦΜ μισθωτή έχει αναγραφεί ο ΑΦΜ του φυσικού προσώπου - νομίμου εκπροσώπου για λογαριασμό της υπό ίδρυση εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή ο εκμισθωτής θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

 1. Να υποβάλει δήλωση λύσης της μίσθωσης αυτής, αναδρομικά από την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας.

ΙΙ. Να υποβάλει αρχική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στον ΑΦΜ της μισθώτριας εταιρείας, με ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης αναδρομικά από την ημερομηνία σύστασής της (ΠΟΛ.1230/2015).

ΙΙΙ. Να υποβάλλει νέα «Δήλωση Covid», με βάση την υποβληθείσα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στον ΑΦΜ της μισθώτριας εταιρείας.

 1. Να αποστείλει μήνυμα στη διεύθυνση [email protected], σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα υπόδειγμα 1

γ) το αναγραφόμενο στην υποβληθείσα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Πειρουσίας» ως εκμισθούμενο ακίνητο δεν αντιστοιχεί σε δηλωθέν εμπράγματο δικαίωμα του εκμισθωτή με βάση τα στοιχεία που τηρεί η Φορολογική Διοίκηση. Σε αυτή την περίπτωση ο εκμισθωτής θα πρέπει είτε να υποβάλει «Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων» (έντυπο Ε9) είτε να αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έγγραφη πληροφόρηση αναφορικά με την έννομη σχέση του με το ακίνητο,

δ) το αρχικό ποσό του μηνιαίου μισθώματος που έχει δηλωθεί στην «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα της «Δήλωσης Covid», οπότε θα πρέπει να συμπληρωθεί ορθά το μηνιαίο μίσθωμα είτε στην εφαρμογή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» είτε στην εφαρμογή της «Δήλωσης Covid»,

ε) η «Δήλωση Covid» που έχει υποβληθεί αφορά σε μισθωτή που είναι νομικό πρόσωπο και η χρήση του ακινήτου έχει δηλωθεί στη δήλωση Covid ως "κατοικία" και όχι ως επαγγελματική στέγη προς εγκατάσταση επιχείρησης. Αν τα πραγματικά περιστατικά είναι διαφορετικά, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στη σχετική δήλωση,

στ) i) το ποσοστό μείωσης του μισθώματος που δηλώνεται στη «Δήλωση Covid» κυμαίνεται από 35% έως και 39,49% επί του αρχικού μηνιαίου μισθώματος (αφορά στην υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Δεκέμβριο 2020 σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο της από 20/3/2020 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020/Α' 83). Εφόσον ο μισθωτής είναι δικαιούχος μείωσης του μισθώματος κατά 40% θα πρέπει να τροποποιηθεί στο ορθό το ποσό του μειωμένου μισθώματος στη «Δήλωση Covid»

 1. ii) το ποσοστό μείωσης του μισθώματος που δηλώνεται στη «Δήλωση Covid» κυμαίνεται από 25% έως και 29,49% επί του αρχικού μηνιαίου μισθώματος (αφορά σε περιπτώσεις μείωσης κατόπιν συμφωνίας μισθωτή και εκμισθωτή για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020), Εφόσον ο μισθωτής είναι δικαιούχος μείωσης του μισθώματος κατά 30% θα πρέπει να τροποποιηθεί στο ορθό το ποσό του μειωμένου μισθώματος στη «Δήλωση Covid»

iii) εφόσον στην «Δήλωση Covid» έχει δηλωθεί ως μειωμένο μίσθωμα ποσό ίσο με το αρχικό μίσθωμα (προ της μείωσης), τότε θα αποστέλλεται μήνυμα στους εκμισθωτές ώστε αν αυτό οφείλεται σε παραδρομή, να πραγματοποιηθεί η σχετική διόρθωση.

ζ) στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει δηλωθεί ότι ο μισθωτής είναι χωρίς ΑΦΜ. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις πληττόμενων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Αν ο μισθωτής έχει, στο μεταξύ, αποκτήσει ΑΦΜ, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην Α.Α.Δ.Ε. με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected] προκειμένου να παρασχεθούν ειδικότερες οδηγίες στον εκμισθωτή,

η) δεν έχει συμπληρωθεί στη «Δήλωση Covid» η χρήση του ακινήτου, κάτι το οποίο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων του φορολογούμενου και επομένως, θα πρέπει να συμπληρωθεί η χρήση του ακινήτου,

θ) Εφόσον στη "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" έχει δηλωθεί μισθωτής που έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας από επιχείρηση η οποία ασκεί δραστηριότητα από αυτές που εντάχθηκαν στις σχετικές αποφάσεις με περιγραφή δραστηριότητας (χωρίς ΚΑΔ) ήτοι:

 1. i) Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων
 2. ii) Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ.

iii) Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

 1. iv) Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα
 2. v) Καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών.

και δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, θα πρέπει να αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected] (συνημμένο υπόδειγμα 2), με θέμα "Μισθωτής/εργαζόμενος σε επιχείρηση χωρίς ΚΑΔ", στο οποίο θα αναγράφονται τα εξής:

- ο ΑΦΜ του εκμισθωτή, ο ΑΦΜ του μισθωτή καθώς και η επωνυμία με τον Α.Φ.Μ. της εργοδότριας επιχείρησης,

- ο αριθμός «Δήλωσης Covid» που έχει υποβληθεί,

- η δραστηριότητα της επιχείρησης που απασχολείται ο μισθωτής εργαζόμενος/σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις υποπεριπτώσεις i, ii, iii iv και v της παρούσας περίπτωσης Ακολούθως, θα παρασχεθούν ειδικές οδηγίες από την Α.Α.Δ.Ε. για την εφαρμογή των εκ του νόμου προβλεπόμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων,

ι) Εφόσον στη "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" έχει δηλωθεί μισθωτής που ασκεί δραστηριότητα από εκείνες που εντάχθηκαν στις σχετικές αποφάσεις με περιγραφή δραστηριότητας, χωρίς ΚΑΔ ήτοι:

 1. i) Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων
 2. ii) Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ.

iii) Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

 1. iv) Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα
 2. v) Καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών.

και δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, θα πρέπει να αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected] (συνημμένο υπόδειγμα 3), με θέμα "Μισθωτής επιχείρηση χωρίς ΚΑΔ", στο οποίο θα αναγράφονται τα εξής:

- ο ΑΦΜ του εκμισθωτή, ο ΑΦΜ και η επωνυμία της μισθώτριας επιχείρησης,

- ο αριθμός «Δήλωσης Covid» που έχει υποβληθεί,

- η δραστηριότητα της μισθώτριας επιχείρησης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις υποπεριπτώσεις i, ii, iii, iv και v της παρούσας περίπτωσης : Ακολούθως, θα παρασχεθούν ειδικές οδηγίες από την Α.Α.Δ.Ε. για την εφαρμογή των εκ του νόμου προβλεπόμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων

 1. Περαιτέρω διενεργείται από την Α.Α.Δ.Ε. επανέλεγχος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει δηλωθεί μισθωτής ο οποίος δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ που έχει δηλώσει) και δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας/ναυτολόγησης του μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης. Εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή .

β) όταν η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» αφορά σε ακίνητο που έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη και ο μισθωτής δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις με βάση τους Κ.Α.Δ. που έχει δηλώσει. Εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή .

 1. Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 13 του ν.4690/2020 (Α' 104), όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 5 του ν.4722/2020 (Α' 177), ορίζεται ότι τα ευεργετήματα που προβλέπονται για τους εκμισθωτές ακινήτων λόγω μείωσης των μισθωμάτων, για τους μήνες Μάρτιο έως και Δεκέμβριο 2020 καταλαμβάνουν μόνο φυσικά πρόσωπα. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 καταλαμβάνουν και νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες που δεν εισπράττουν μίσθωμα για τους μήνες αυτούς.
 2. Οι «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και οι «Δηλώσεις Covid» για το δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου ή κυλικείου υποβάλλονται από τους δικαιούχους (φυσικά πρόσωπα), για τους μήνες Νοέμβριο 2020 και εφεξής, μόνο στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020, εφόσον οι εκμεταλλευτές εμπίπτουν στις κείμενες διατάξεις περί μειωμένης καταβολής μισθώματος, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Επισημαίνεται ότι οι ως άνω δηλώσεις υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), εμπορικών κέντρων ή εκπτωτικών χωριών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021,εφόσον οι καταστηματάρχες εμπίπτουν στις κείμενες διατάξεις περί μειωμένης καταβολής μισθώματος, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

 1. Στην περίπτωση συμφωνίας μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, καθώς και την καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος, για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.2 του άρθρου 13 του ν.4690/2020 (Α' 104), όπως ισχύουν, λαμβάνεται υπόψη μόνο το καταβαλλόμενο ελάχιστο (πάγιο) μηνιαίο μίσθωμα.
 2. Εφόσον διαπιστωθεί ότι οι «Δηλώσεις Covid» είναι ανακριβείς επιβάλλονται οι κυρώσεις που κατά περίπτωση προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
 3. Οι εκμισθωτές που θα λάβουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» των μηνών Μαρτίου έως και Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις σταδιακά από τη 16η Μαρτίου έως και τη 19η Απριλίου 2021, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 11 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/2018 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β' 3579), όπως αντικαταστάθηκε με την Α.1050/2021 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β' 956).
 4. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διευκρινίσεις που έχουν δοθεί με την Ε.2184/2020 εγκύκλιος.

Παράδειγμα.

Φυσικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης ακινήτου, έχει ενοικιάσει σε εταιρία ακίνητο για επαγγελματική στέγη. Μετά από ενημέρωση του ενοικιαστή του δέχθηκε μείωση 40% του ενοικίου που εισέπραττε, αλλά δεν πήρε πότε την αντιστοιχεί ενίσχυση.

Στην νέα πλατφόρμα θα δει τους λόγους για τους οποίους δεν πήρε την ενίσχυση.

Εκεί θα υπάρχει πχ. Ένα μήνυμα «Ένδειξη: 25 και στο τέλος η «ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ:

«(25) Ο μισθωτής του ακίνητου το οποίο έχει δηλώσει ως επαγγελματική στέγη δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις, με βάση τους ΚΑΔ που έχει δηλώσει. Εφόσον κατόπιν επανελέγχου επιβεβαιωθεί η ανωτέρω εικόνα δεν θα μπορέσει να ικανοποιηθεί η δήλωση σας.

Εφόσον ο μισθωτής ασκεί δραστηριότητα από αυτές που εντάχθηκαν στις σχετικές αποφάσεις με περιγραφή δραστηριότητας χωρίς ΚΑΔ και δεν έχει μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί η δήλωση σας παρακαλούμενα μας αποστείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση [email protected], με θέμα «Μισθωτής –Επιχείρηση χωρίς ΚΑΔ» ως υποδείγματα της Ε.2060/2021)

Ακολούθως θα λάβετε ειδικές οδηγίες από την ΑΑΔΕ για την ικανοποίηση της δήλωσης σας.»

Κρίσιμες ημερομηνίες

Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ (καθώς δεν είχαν ανοίξει οι εφαρμογές) οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στις δηλώσεις τους ως εξής:

 • Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
 • Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές "Δηλώσεις Covid" και "Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας".
 • Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.
 • Μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν "Δήλωση Covid" και "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.
 • Μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Δαμιανό Ευστρατιάδη για την πολύτιμη βοήθεια του.

Ο Αποστόλης Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Για να δείτε όλα τα άρθρα του Απόστολου Αλωνιάτη στο fpress.gr κάντε κλικ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ