Deutsche Bank: Στην πρώτη δεκάδα το ΧΑ το α’ 3μηνο - Iσχυρή επίδοση για τις επενδύσεις ρίσκου

Deutsche Bank: Στην πρώτη δεκάδα το ΧΑ το α’ 3μηνο - Iσχυρή επίδοση για τις επενδύσεις ρίσκου

Το Χρηματιστήριο, σε επίπεδο μετοχικών αγορών, έχει καταγράψει άνοδο 10,2%, από τις αρχές του έτους

Το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από μία ακόμα , με αρκετούς χρηματιστηριακούς δείκτες να αγγίζουν νέα ιστορικά υψηλά, σημειώνει η Deutsche Bank στον απολογισμό της για το διάστημα αυτό. Όμως, η οριακά αρνητική επίδοση του χρηματιστηρίου της Αθήνας τον Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να μείνει εκτός των επενδύσεων με τις καλύτερες αποδόσεις, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν το προηγούμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι ισχυρές επιδόσεις των αγορών κατά το πρώτο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα των όλο και αυξανόμενων ελπίδων για μια ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία, με την αμερικανική οικονομία, για παράδειγμα, να αναπτύσσεται κατά 3,4% το τέταρτο τρίμηνο και τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται αισθητά, ενισχύουν την πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία δεν κινδυνεύει από ύφεση, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων που προηγήθηκαν. Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ εμφανίστηκε αμετάβλητο το τέταρτο τρίμηνο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για πτώση 0,1%.

Deutsche Bank: Το soft landing δίνει ώθηση στις αγορές – Έμεινε πίσω το ΧΑ τον Μάρτιο-1

Αναλυτικότερα, το Χρηματιστήριο, σε επίπεδο μετοχικών αγορών, έχει καταγράψει άνοδο 10,2%, από τις αρχές του έτους, με τον Nikkei στο +21,4%, και τον FTSE MIB στο +15,1% να ξεχωρίζουν. Η εγχώρια αγορά εξαιτίας ενός αρνητικού, σε αποδόσεις, Μαρτίου, έχει απολέσει τον «αέρα» υπεραπόδοσης, καθώς ο DAX την προσπέρασε, με άνοδο 10,4% για φέτος, ο IBEX 35 επίσης (10,6%), όπως και ο S&P 500 (10,6%), με τον Nasdaq (9,3%) και τον Stoxx 600 να κλείνουν σημαντικά την ψαλίδα.

Ο Μάρτιος λοιπόν, κόστισε σημαντικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών που βυθίστηκε στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο αποδόσεων, «σπάζοντας» μάλιστα το σερί τεσσάρων διαδοχικών θετικών κλεισιμάτων σε μηνιαίο επίπεδο. Από την άλλη, ο IBEX 35 βρέθηκε στην κορυφή τον Μάρτιο, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να τον ακολουθεί κατά πόδας, τη στιγμή που ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 4,25%.

«Οδηγός» για τις αγορές ήταν οι ελπίδες που συνεχίζουν να καλλιεργούνται για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας («soft landing»), μαζί με τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Πράγματι, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 10% στο πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας έτσι για πρώτη φορά για πάνω από μια δεκαετία, διαδοχικά κέρδη που φτάνουν σε διψήφια επίπεδα. Παράλληλα, έχει σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1971, καθώς έχει καταγράψει 16 στα 18 θετικά εβδομαδιαία κλεισίματα.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, ο Nikkei κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοσή του από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, «σπάζοντας» το προηγούμενο υψηλό που κατείχε από το 1989. Ωστόσο, παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου τα πήγε αρκετά καλά, τα ομόλογα παρουσίασαν ασθενέστερες αποδόσεις, καθώς ο πιο επίμονος πληθωρισμός και η δυναμική της οικονομίας οδήγησαν τους traders να τιμολογήσουν πιο ήπιες μειώσεις επιτοκίων.

Και άλλες επενδύσεις ρίσκου κινήθηκαν ανοδικά, με τα spreads των ομολόγων υψηλών αποδόσεων να συρρικνώνονται, τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται και τα κρυπτονομίσματα να πετυχαίνουν ένα πολύ καλό τρίμηνο, σημειώνει η Deutsche Bank.

Για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, έπειτα από την οριακή πτώση 0,1% του Μαρτίου, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με κέρδη 10,2%.

Deutsche Bank: Το soft landing δίνει ώθηση στις αγορές – Έμεινε πίσω το ΧΑ τον Μάρτιο-2

Το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ πιο αδύναμο για τα κρατικά ομόλογα, κυρίως λόγω των υψηλότερων των προβλέψεων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, η υψηλότερη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας αποτέλεσε «οδηγό» και το πετρέλαιο, που ενισχύθηκε σημαντικά και τους τρεις μήνες του πρώτου τριμήνου, με το Brent στο 13,6% και το αμερικανικό αργό στο 16,1%.

Επιπλέον, με τον πληθωρισμό να εκπλήσσει με την ανοδική του δυναμική, αλλά με τη Fed να εξακολουθεί να δείχνει προς το δρόμο των μειώσεων των επιτοκίων για φέτος, τα πολύτιμα μέταλλα κατέγραψαν επίσης ένα ισχυρό τρίμηνο. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 8,1% και το ασήμι 4,9%, ενώ ο πρώτος ενισχύθηκε κατά 9,1% μόνο τον Μάρτιο, σημειώνοντας την ισχυρότερη μηνιαία επίδοσή του, από τον Ιούλιο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ