JP Morgan: Σχεδόν σίγουρη η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s σε επενδυτική βαθμίδα

JP Morgan: Σχεδόν σίγουρη η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s σε επενδυτική βαθμίδα

Η JP Morgan αναμένει ότι οι ενέργειες αξιολόγησης για τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα περιοριστούν το 2024

Στο 90% εκτιμά την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί από τον οίκο Moody’s μέσα στο 2024 (πιθανόν 15/3) η JP Morgan, ενώ εκτιμά ότι η πιθανότητα αναβάθμισης από τους υπόλοιπους οίκους είναι στο 30%.

Αυτό αναφέρει η JP Morgan στη σημερινή ανάλυσή της για τις πιθανότητες αλλαγών από τους οίκους αξιολόγησης το 2024 σε όλη την Ευρωζώνη, με την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας να έχει δεσπόζουσα θέση.

Άλλωστε, σε γενικές γραμμές, η JP Morgan αναμένει ότι οι ενέργειες αξιολόγησης για τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα περιοριστούν το 2024, δεδομένου ότι το 2023 σημειώθηκαν αρκετές θετικές αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη, με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Αυστρία να επωφελούνται από βελτιωμένες προοπτικές ή/και αναβαθμίσεις αξιολογήσεων.

Η Ιταλία είναι απίθανο να υποβαθμιστεί, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Πιθανές αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από καλύτερες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές με υποστήριξη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονους από το αναμενόμενο μακροοικονομικούς και απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους.

Ποιοι θα ξεχωρίσουν

Η JP Morgan ξεχωρίζει τη μεγάλη πιθανότητα η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα το 2024.

Βλέπει επίσης μεγάλες πιθανότητες (>=50%) περαιτέρω αναβαθμίσεων στην Κύπρο (S&P και Moody’s), Ιρλανδία (Fitch) και Πορτογαλία (S&P).

Πιστεύει ότι η Ιταλία είναι απίθανο να υποβαθμιστεί, δεδομένης της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση Meloni θα διατηρήσει μια συνετή στάση όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και την ΕΕ.

Χαμηλή επίσης πιθανότητα (~30%) υπάρχει και για πιθανές υποβαθμίσεις στο Βέλγιο (Fitch) και στη Γαλλία (S&P).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ