Χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ: Ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων - Εντολή Μπάιντεν για έρευνα

Χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ: Ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων - Εντολή Μπάιντεν για έρευνα

Αποκαθίστανται σταδιακά οι αναχωρήσεις πτήσεων - Άγνωστη ακόμα η αιτία του προβλήματος, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για έρευνα στο τεχνικό πρόβλημα σε σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν σήμερα στο έδαφος αεροσκάφη σε όλη τη χώρα και δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η αιτία του προβλήματος.

Οι αναχωρήσεις πτήσεων από τα αμερικανικά αεροδρόμια άρχισαν σταδιακά να αποκαθίστανται αφού η FAA προσπάθησε να αντιμετωπίσει το τεχνικό πρόβλημα σε σύστημά της που επηρέασε χιλιάδες αεροσκάφη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Η FAA είχε νωρίτερα δώσει εντολή στις αεροπορικές εταιρίες να αναστείλουν τις αναχωρήσεις όλων των πτήσεων εσωτερικού μετά το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο σύστημα ενημέρωσης πιλότων Notice to Air Missions. Στα αεροσκάφη που ήταν ήδη στον αέρα επετράπη να συνεχίσουν την πορεία τους. Η FAA είχε ανακοινώσει ότι προσπαθούσε να αποκαταστήσει το σύστημα που ειδοποιεί τους πιλότους για κινδύνους και αλλαγές σε εγκαταστάσεις και διαδικασίες αεροδρομίων, που σταμάτησε να επεξεργάζεται επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μίλησε με τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ και ότι μέσα σε μια-δυο ώρες θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι προκάλεσε το πρόβλημα.

«Θα απαντήσουμε τότε», δήλωσε ο Μπάιντεν. Ερωτηθείς εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε».

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Τα αεροσκάφη μπορούν και πάλι να προσγειωθούν με ασφάλεια αλλά όχι να απογειωθούν αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία αυτού».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε νωρίτερα σε ανάρτηση στο Twitter ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση.

Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων σημειώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ καθώς η FAA προσπαθούσε να αποκαταστήσει το τεχνικό πρόβλημα. Συνολικά 32.578 πτήσεις καθυστέρησαν εντός των ΗΠΑ ή ενώ εκτελούσαν δρομολόγια προς ή από τη χώρα, έως σήμερα στις 14.55 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Παράλληλα ακυρώθηκαν άλλες 409 πτήσεις εσωτερικού ή δρομολόγια αεροσκαφών προς ή από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ