Βουλγαρία: Κήρυξε κατάσταση «μερικής έκτακτης ανάγκης» στα σύνορα με την Τουρκία

Βουλγαρία: Κήρυξε κατάσταση «μερικής έκτακτης ανάγκης» στα σύνορα με την Τουρκία

Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα μέτρα φρούρησης στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας όπου χθες εντοπίστηκε πλοιάριο που μετέφερε από την Τουρκία παράνομους μετανάστες.

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία. Αιτία η πίεση εξαιτίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (23.09.2022) είχε γίνει γνωστό ότι η Βουλγαρία κήρυξε κατάσταση «μερικής έκτακτης ανάγκης» στα σύνορα με την Τουρκία. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η κατάσταση επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των χερσαίων συνόρων.

Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα μέτρα φρούρησης στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας όπου χθες εντοπίστηκε πλοιάριο που μετέφερε από την Τουρκία παράνομους μετανάστες.

«Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν επειγόντως οι επισκευές στις δασικές οδούς, ορισμένες από τις οποίες είναι δυσπρόσιτες και κατεστραμμένες», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Δεμερτζίεφ, βουλγάρικο κρατικό ραδιόφωνο, μετά την επιθεώρηση του συνοριακού σταθμού “Malko Tarnovo” στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

«Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το κύμα των παράνομων μεταναστών που αυξάνεται καθημερινά, πρέπει να έχουμε τις συνθήκες για την διευκόλυνση της κίνησης του εξοπλισμού μας εδώ στο πεδίο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για τη φύλαξη του θαλάσσιου χώρου της Βουλγαρίας σε σχέση με το χθεσινό περιστατικό με τη σύλληψη 38 μεταναστών σε λέμβο στην περιοχή του ακρωτηρίου Σάμπλα. Όλοι οι επιβαίνοντες στη λέμβο ταυτοποιηθήκαν ως Αφγανοί και Σύριοι. Είκοσι δύο είναι άνδρες, οκτώ είναι γυναίκες, οκτώ είναι παιδιά, ένα εκ των οποίων βρέφος λίγων μηνών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη του Χάσκοβο Μίνκο Αγκέλωφ που μετέδωσε το ΒΤΑ, «για την περίοδο από τις αρχές του έτους έως τις 18 Σεπτεμβρίου, 103.998 άτομα προσπάθησαν να μπουν παράνομα στη Βουλγαρία μέσω της συνοριακής διάβασης με την Τουρκία. Πρόκειται για 3-4 φορές περισσότερους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ο ίδιος ανέφερε ότι για την τρέχουσα εβδομάδα, ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα ήταν 5.864 και για την προηγούμενη εβδομάδα 5.254».

«Στόχος της κήρυξης μερικής κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών, η αποτροπή σημαντικών ζημιών στην περιουσία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας, καθώς και η αποτροπή εμφάνισης σημαντικών συνεπειών για το περιβάλλον», δηλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ