Ρωσία: Αποχώρηση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Ρωσία: Αποχώρηση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Ρωσία θα σταματήσει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ.

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ομως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

«Το μέλλον των επανδρωμένων ρωσικών πτήσεων θα πρέπει να βασίζεται πριν απ΄όλα σε ένα συστημικό και ισορροπημένο επιστημονικό πρόγραμμα ώστε κάθε πτήση να μας εμπλουτίζει σε γνώσεις στον διαστημικό τομέα», είπε.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ διορίσθηκε επικεφαλής της Roscosmos στα μέσα του Ιουλίου αντικαθιστώντας τον Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Μέχρι τον διορισμό του, ο Γιούρι Μπορίσοφ, 65 ετών, ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τον διαστημικό τομέα.

«Ο διαστημικός τομέας είναι μία δύσκολη κατάσταση και πιστεύω ότι η κύρια αποστολή μου είναι να μην ρίξω τον πήχυ, αλλά να τον τοποθετήσω ψηλότερα, παρέχοντας πάνω απ΄όλα τις αναγκαίες διαστημικές υπηρεσίες για την ρωσική οικονομία», είπε αναφερόμενος στην πλοήγηση, την επικοινωνία και την μεταβίβαση δεδομένων.

Το 2020, η Ρωσία έχασε το μονοπώλιο των αποστολών στο Διάστημα (με τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια Soyuz, παλαιούς, αλλά αξιόπιστους) με την είσοδο της SpaceX του Ιλον Μασκ στις αποστολές.

Η συνεργασία της Ρωσίας με την Δύση στον διαστημικό τομέα επλήγη επίσης από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν πλήττουν εν μέρει και την ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία και κινδυνεύουν να έχουν επιπτώσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η τροφοδοσία του οποίου πιθανόν να διαταραχθεί σε έναν βαθμό.

Επίσης, ο ρωσικός διαστημικός τομέας πλήττεται εδώ και χρόνια από την διαφθορά και την έλλειψη καινοτομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ