Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη

Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη

Η Σουηδία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία επίσης δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ευρωζώνη.

Η Βουλγαρία σκοπεύει να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2024 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο στόχος είναι εφικτός εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Βουλγαρία ακόμη δεν πληροί δύο από τα προαπαιτούμενα για να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Η χώρα αυτή δεν πληροί τους δείκτες σταθερότητας των τιμών και νομοθεσία που να συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Βουλγαρία είναι άνισος. Αναφέρεται ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την χώρα δείχνουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός προκλήθηκε από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Η επόμενη έκθεση αναμένεται να δείξει μια θετική αλλαγή τον επόμενο χρόνο, γιατί πληθωριστικές πιέσεις θεωρούνται προσωρινές και αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά. Για τον λόγο αυτό, δεν υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω καθυστέρηση για τη Βουλγαρία στην πορεία προς την υιοθέτηση του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ευρωζώνη αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι χώρες της ΕΕ για να ενταχθούν στην κοινότητα (εξαιρουμένης της Δανίας).

Η έκθεση σημειώνει ότι η Σουηδία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία επίσης δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ