Ουκρανός διαπραγματευτής: Το Κίεβο επιθυμεί 8 εγγυήτριες δυνάμεις - Ανάμεσα τους και την Τουρκία

Ουκρανός διαπραγματευτής: Το Κίεβο επιθυμεί 8 εγγυήτριες δυνάμεις - Ανάμεσα τους και την Τουρκία

O διαπραγματευτής και σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκη Ουκρανία έχει ήδη μιλήσει με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, τόνισε η ουκρανική αντιπροσωπεία μετά τη συνάντησή της με τους Ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας- έναν μηχανισμό δηλαδή για το Κίεβο να μπορεί να προσφύγει στους «εγγυητές» σε περίπτωση επίθεσης- που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Κωνσταντινούπολη: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας - Τι λέει το Κρεμλίνο

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Όπως τόνισε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, η ουκρανική πλευρά προτείνει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ρωσία και Ουκρανία να μην χρησιμοποιούν καμιά στρατιωτική δύναμη.

Ο Ποντολιακ σημείωσε ότι η Κριμαία υπόκειται σε ξεχωριστό μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ποντολιάκ, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Ουκρανία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ουκρανία έχει ήδη μιλήσει με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι το Κίεβο θέλει να δει 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναφέρει το Anadolu.

Η ουκρανική πλευρά θεωρεί επίσης ότι είναι δυνατή η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού και του Ρώσου προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ