Συνάντηση Μακρόν - Σάντσεθ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

 Συνάντηση Μακρόν - Σάντσεθ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Το ενεργειακό  θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7, παρουσία και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε σήμερα στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να συζητήσουν «αποτελεσματικές λύσεις» για την αύξηση της τιμής της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι εν μέρει αφιερωμένη σε αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι «να συγκλίνουμε προς την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων ώστε να περιορίσουμε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, τις επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να βρούμε λύσεις για τη δημιουργία κοινών αποθεμάτων στην Ευρώπη και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ανεφοδιασμού», είπε ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Σάντσεθ στο μέγαρο των Ηλυσίων. Η προτεραιότητα είναι «να προστατευθούν βραχυπρόθεσμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα να αντέξουμε» διατηρώντας «την ενεργειακή ασφάλειά μας για τον επόμενο χειμώνα», πρόσθεσε.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7, παρουσία και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μακρόν πρόκειται στη συνέχεια να μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης με τον Μπάιντεν, τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ενώ αργότερα θα δεχτεί τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, χώρας που συνορεύει με τη Ρωσία.

Η Γερμανία έχει διαφωνήσει με την επιβολή εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ