Διαψεύδει την την πτώχευση η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Nord Stream 2

Διαψεύδει την την πτώχευση η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Nord Stream 2

Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 διέψευσε τις αναφορές ότι κήρυξε πτώχευση μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Nord Stream 2 AG, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, «ενημέρωσε απλά τις τοπικές αρχές ότι η εταιρεία έπρεπε να τερματίσει τις συμβάσεις με τους υπαλλήλους μετά την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της την Τετάρτη.

Η διάψευση έγινε αφότου ένας Ελβετός αξιωματούχος είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF την Τρίτη ότι η Nord Stream 2 AG, της οποίας ο αγωγός θα έφερνε ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ήταν αφερέγγυα. Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί και γεμίσει με φυσικό αέριο, αλλά πρειμένει τη γερμανική πιστοποίηση, διαδικασία την οποία έβαλε στον «πάγο» η Γερμανία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο SRF το απόγευμα της Τρίτης, η οικονομική διευθύντρια για το καντόνι του Ζουγκ, Silvia Thalmann-Gut, είπε ότι οι αρχές είχαν ενημερωθεί ότι η επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η Nord Stream 2 AG ανήκει στον ενεργειακό γίγαντα της Ρωσίας Gazprom, που είναι υπεύθυνος για περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Η Μόσχα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί, στο μέλλον, να χρησιμοποιήσει τον αγωγό, ειδικά εν μέσω ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.

«Η κοινή λογική και η οικονομική σκοπιμότητα υπαγορεύουν την ανάγκη για το συντομότερο δυνατό λανσάρισμα αυτής της εγκατάστασης. Ωστόσο, η υστερία σε σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητά μας το καθιστά αδύνατο προς το παρόν», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η υστερία θα περάσει τελικά», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ