Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ψάχνει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ψάχνει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Το σχόλιο του γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλλει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (17.2.2022) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς, στη γραμμή επαφής μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικού στρατού.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση. αναφέροντας ότι «έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή της Ουκρανίας με πολύ μικρή ή και καθόλου προειδοποίηση». Τόνισε, μάλιστα, ότι «αυτό είναι που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη», πρόσθεσε.

Για τη δημιουργία προσχήματος κατηγορεί τη Ρωσία και η Βρετανία

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Λιζ Τρας, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ίδια εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης: πάνω από 7.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα και μια επίθεση σε νηπιαγωγείο από φιλορωσικά στρατεύματα».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η βρετανίδα υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ