Με ύφεση κινδυνεύει η Τουρκία

Με ύφεση κινδυνεύει η Τουρκία

Η πολιτική μείωσης των επιτοκίων που επέβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος στην κεντρική τράπεζα της χώρας ενδέχεται να επιφέρει βαθιά οικονομική ύφεση για τη γειτονική Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, ο Ρόμπιν Μπρουκς, οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) προβλέπει δυσοίωνο το μέλλον της Τουρκικής οικονομίας καθώς όπως επισήμανε «τα επιτόκια δεν είναι παρά ένα μέσον για να επιτευχθεί ένας σκοπός, τα μειώνουμε για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος, η Τουρκία παρά το γεγονός ότι προσδοκά την εθνική οικονομική της ανάπτυξη, θέτει σε εφαρμογή μια πολιτική η οποία έχει οδηγήσει απότομα σε εκτόξευση του κόστους δανεισμού της χώρας και ενδέχεται να της επιφέρει μια επιπλέον οικονομική δυσπραγία.

Πράγματι, βάσει των οικονομικών αναλύσεων, τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου κυμαίνονται σε επίπεδα κοντά στο 25%, ενώ καθίσταται διαρκώς ακριβότερη η εξυπηρέτηση του τουρκικού χρέους. Στο μεταξύ, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο ποσοστό του 36,08%, που υποβαθμίζει διαρκώς το βιοτικό επίπεδο του τουρκικού λαού.

Ταυτόχρονα, σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Dunya αναφέρει ότι η πολιτική μείωσης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τον προκαλούμενο πληθωρισμό επέφερε αδράνεια στη τούρκικη αγορά επειδή οι καταναλωτές δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα για να ψωνίσουν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο Σινάν Ενσέλ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ενωμένων Εμπορικών Σημάτων λέγοντας ότι: «Παρά τις εκπτώσεις που προσφέρουν τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα και τους δρόμους, οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά».

Ο ίδιος προβλέπει μάλιστα πως η πτώση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Τις εκτιμήσεις του φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Τουρκία που υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 68,9 μονάδες. Σημείωσε, δε, το χαμηλότερο επίπεδό της από το 2004, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Τουρκίας συνεχίζονται και από άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, η JPMorgan προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να έχει εκτοξευθεί στο 55% μέχρι τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο του τουρκικού λαού, έχει υποστεί περαιτέρω πλήγμα και από την ενεργειακή κρίση. Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει αναγκάσει τους Τούρκους να μεταχειρίζονται τα αυτοκίνητά τους μόνον σε περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητα. Τη μεταβολή αυτή στη συμπεριφορά των Τούρκων οδηγών αντανακλούν τα στοιχεία που φέρουν την κίνηση στους δρόμους να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ το περασμένο Σάββατο σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από μερικές εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ