Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη για το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη για το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Οι αντίπαλοι του Βρετανού πρωθυπουργού ζητούν την παραίτηση του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη την Τετάρτη για τη συμμετοχή του στην γιορτή στον κήπο της κατοικίας του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια του lockdown τον Μάιο 2020 και δήλωσε ότι κατανοεί την οργή που αυτό έχει προκαλέσει, καθώς οι αντίπαλοι είπαν ότι έπρεπε να παραιτηθεί.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη».

«Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες», δήλωσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον.

«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι», είπε.

Εκ των υστέρων, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, είπε.

Ο Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2019 με την υπόσχεσή του να εξασφαλίσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι μετάνιωσε για την πράξη του και νόμιζε ότι η συγκέντρωση ήταν ουσιαστικά επαγγελματική.

«Πήγα σε αυτόν τον κήπο ακριβώς μετά τις έξι στις 20 Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω ομάδες προσωπικού προτού επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά αργότερα για να συνεχίσω να εργάζομαι», είπε. «Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να τους είχα στείλει όλους πίσω μέσα».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ είπε ότι ο Τζόνσον πρέπει τώρα να παραιτηθεί και ότι το κοινό πίστευε ότι ήταν ψεύτης.

«Το πάρτι σας τελείωσε πρωθυπουργέ», του είπε ο Στάρμερ. «Το μόνο ερώτημα είναι: θα τον διώξει ο βρετανικός λαός; Θα τον διώξει το κόμμα του; Ή θα κάνει το αξιοπρεπές πράγμα και θα παραιτηθεί;»

Μερικά από τα συντηρητικά μέλη του κοινοβουλίου (βουλευτές) του ίδιου του Τζόνσον είπαν ότι ο τρόπος με τον οποίο απάντησε στην αυξανόμενη οργή θα καθόριζε εάν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του.

«Η επιβίωσή του είναι σε μια ευαίσθητη ισορροπία αυτή τη στιγμή», είπε ένας ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Δύο πρόωρες δημοσκοπήσεις την Τρίτη έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πίστευαν ότι ο Τζόνσον έπρεπε να παραιτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ