Η Όμικρον φέρνει επιπλέον μέτρα στην Ευρώπη

Η Όμικρον φέρνει επιπλέον μέτρα στην Ευρώπη

Πολλές υπαίθριες αγορές στη Γαλλία ακυρώθηκαν, ενώ στο Βέλγιο οι επισκέπτες στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πρωτεύουσας φορούν... βραχιολάκι

Με την παραλλαγή Όμικρον να επελαύνει και στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα ποσοστά νοσηλειών, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, ενόψει και της περιόδου των γιορτών.

Στο Βέλγιο, με μάσκα αλλά και υγειονομικό πάσο μπορεί κάποιος για να κάνει τη βόλτα του στη χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να σώσει τα Χριστούγεννα. Ο επισκέπτης, αφού δείξει το πάσο και την ταυτότητά του, παίρνει ένα βραχιολάκι μίας ημέρας που αποδεικνύει ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα. Στο Βέλγιο το 87%του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού φτάνει το 76%.

Στη Γαλλία, τα clubs κλείνουν για ένα μήνα. Η μάσκα είναι ξανά υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με κοσμοσυρροή. Σε πολλές πόλεις οι χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές ακυρώθηκαν.

Ο εθελοντικός εμβολιασμός όλων των παιδιών στη χώρα ξεκινάει απο 20 Δεκεμβρίου. Η εξάπλωση φαίνεται να επιβραδύνεται, καθώς το 88% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στην Ισπανία, οι συστάσεις προς τον πληθυσμό ενόψει των Χριστουγέννων είναι συνεχείς: χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απόσταση ασφαλείας αλλά και αποφυγή συνωστισμών.

Μέχρι σήμερα το 90% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, όμως ο ιός μεταδίδεται γρηγορότερα στα παιδιά κάτω των 12 ετών. Γι’ αυτό και η εμβολιαστική εκστρατεία επικεντρώνεται στα παιδιά 5-11 ετών και οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε λοκντάουν ή άλλα μέτρα που θα επηρεάσουν τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Τα μέτρα που ελήφθησαν με την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον αφορούν στην υποχρέωση αρνητικού μοριακού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα για τους ταξιδιώτες.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ