Γερμανία - κορωνοϊός: Σε γενικό lockdown η Βαυαρία - Κλειστά μπαρ, κλαμπ και υπαίθριες αγορές

Γερμανία - κορωνοϊός: Σε γενικό lockdown η Βαυαρία - Κλειστά μπαρ, κλαμπ και υπαίθριες αγορές

Η Βαυαρία είναι το πρώτο κρατίδιο στη Γερμανία που κήρυξε γενικό lockdown για 3 εβδομάδες για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός.

Συγκεκριμένα η Βαυαρία προχωρά σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο π από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες.

Μεταξύ άλλων η Βαυαρία ακυρώνει όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.

«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε πριν από λίγο ο βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.

Γερμανία: Καραντίνα 10 ημερών για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από την Ελλάδα

Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορονοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης. Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των Άλπεων», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά και το υπόλοιπο κρατίδιο, στο εξής αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μόνο με το 25% της μέγιστης χωρητικότητας και με τον Κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ). Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και κλείνουν άμεσα, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όλα τα κλαμπ και τα μπαρ.

Ουγγαρία - κορωνοϊός: Θλιβερό ρεκόρ και «έκρηξη» κρουσμάτων - 11.289 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα είναι χειρότερο και πιο ημικυκλικό. Ως αποτέλεσμα, η επίπτωσή του είναι πολύ σοβαρή και οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνονται η μία μετά την άλλη. Ένα είναι σαφές: ο κίνδυνος και η πρόκληση για τη Βαυαρία προέρχονται από το κενό εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και διευκρίνισε ότι το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει όλα τα νομικά περιθώρια και να επιβάλει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένους περιορισμούς και σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown – και για τους εμβολιασμένους – είναι κατά τη γνώμη του νομικά δύσκολο και ενδεχομένως αντισυνταγματικό.

Ο κ. Ζέντερ άσκησε με αυτή την αφορμή για μία ακόμη φορά κριτική στα κόμματα του πιθανού νέου συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για την απόφαση να μην ανανεώσουν το καθεστώς «επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας», το οποίο επιτρέπει αμεσότερα και πιο αυστηρά μέτρα και εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου.

Στη Βαυαρία ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε σήμερα στο 625,3, το υψηλότερο για όλη τη χώρα, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών στο νοσοκομείο ξεπέρασε το όριο του 9 και βρίσκεται στο 9,15.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ