Σοκ για το Λίβερπουλ: Εκτός λίστας μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Σοκ για το Λίβερπουλ: Εκτός λίστας μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η πόλη - γενέτειρα των Beatles και της Liverpool F.C. είναι μόλις το τρίτο μέρος που αφαιρείται από τον κατάλογο της λίστας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η αγγλική πόλη Λίβερπουλ αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού έκρινε ότι νέα κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτοριανές της αποβάθρες.

Το Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2004 και εντάχθηκε στη σχετική λίστα όπου περιλαμβάνονται μνημεία όπως το Σινικό Τείχος, το Τατζ Μαχάλ και ο Πύργος της Πίζας. Η πόλη είναι μόλις το τρίτο μέρος που αφαιρείται από τον κατάλογο αυτόν, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ύστερα από ψηφοφορία στην Κίνα των μελών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η UNESCO ανέφερε στο Twitter ότι το Λίβερπουλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο του παγκόσμιου πολιτιστικού οργανισμού.

Η Τζοάν Άντερσον, δήμαρχος του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ακατανόητη» και πως ελπίζει να υποβληθεί έφεση. «Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτή την απόφαση να αρθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Λίβερπουλ, που έρχεται μία δεκαετία αφότου η UNESCO επισκέφθηκε τελευταία φορά την πόλη για να την δει ιδίοις όμμασι», είπε. «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούσε να υποβάλουμε έφεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ