Πιθανός γαλλορωσικός πόλεμος για τη σαμπάνια - «Αφρίζουν» οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί λόγω Πούτιν

Πιθανός γαλλορωσικός πόλεμος για τη σαμπάνια - «Αφρίζουν» οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί λόγω Πούτιν

Έντονες οι αντιδράσεις των Γάλλων οινοπαραγωγών της περιοχής της Καμπανίας για τις αποφάσεις της Μόσχας.

Το διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η χρήση του όρου "σαμπάνια" στα εισαγόμενα κρασιά προκάλεσε την οργή των Γάλλων οινοπαραγωγών της διάσημης περιοχής της Καμπανίας. Σύμφωνα με το διάταγμα του Ρώσου προέδρου τον όρο "shampanskoe" μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο αφρώδη οίνοι που παράγονται στη Ρωσία.

Οι Γάλλοι παραγωγοί συνασπίστηκαν και η βασική τους ένωση κάλεσε τα μέλη της να σταματήσουν κάθε εξαγωγή στη Ρωσία. Στη σχετική τους ανακοίνωση καλούν τη γαλλική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε η Ρωσία να αναθεωρήσει τους όρους του επίμαχου διατάγματος. Στα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν στο άτυπο μποϋκοτάζ εξαγωγών στη Ρωσία μετέχει η Moët Hennessy, στελέχη της οποίας δηλώνουν σε διεθνή ΜΜΕ πως αξιολογούν την κατάσταση.

Ορισμένοι εκτιμούν πως η Ρωσία επιχειρεί να αναζωογονήσει την τοπική παραγωγή αφρώδους οίνου, η οποία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης είχε το επίκεντρό της στην Κριμαία, την περιοχή της Ουκρανίας που προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Ο Γάλλος υφυπουργος Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ υποσχέθηκε υποστήριξη στους οινοπαραγωγούς της χώρας του, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως οι Βρυξέλλες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στη Μόσχα και πως θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ