Citigroup: Τέλος το ράλι του χρυσού - Θα επιστρέψει στα 2.500 έως 2.700 δολάρια

Citigroup: Τέλος το ράλι του χρυσού - Θα επιστρέψει στα 2.500 έως 2.700 δολάρια

Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 30% φέτος

Ο χρυσός θα πέσει και πάλι κάτω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς το ράλι «ξεθυμαίνει», εκτιμά η Citigroup.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο χρυσός θα επιστρέψει περίπου στα 2.500 έως 2.700 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2026», ανέφερε ο οίκος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πτώση μπορεί να πυροδοτηθεί από την ασθενέστερη επενδυτική ζήτηση, τη βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 30% φέτος, καταγράφοντας ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς οι εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και η κρίση στη Μέση Ανατολή έσπρωξαν τους επενδυτές στα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο έδωσαν επίσης οι ανησυχίες για το έλλειμμα των ΗΠΑ και τις αμερικανικές επενδύσεις, καθώς και οι συνεχείς αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθεματικά τους.

Η μείωση της επενδυτικής ζήτησης για χρυσό από το τέταρτο τρίμηνο του 2025 μπορεί να προέλθει από «οποιαδήποτε μέτρια βελτίωση στην παγκόσμια εμπιστοσύνη για την ανάπτυξη», εν μέσω υποστηρικτικών δημοσιονομικών πολιτικών στις ΗΠΑ και λιγότερο επιβαρυντικών εξελίξεων στο εμπόριο. Επιπλέον, «βλέπουμε πολλά περιθώρια για τη Fed να στραφεί από την περιοριστική πολιτική της σε ουδέτερη», σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup.

Η spot τιμή του χρυσού διαμορφώνεται κοντά στα 3.393 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ