ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας στο 3,9% παρά τις 275.000 νέες θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας στο 3,9% παρά τις 275.000 νέες θέσεις εργασίας

H μέση ωραία αμοιβή έδειξε μικρότερη του εκτιμώμενου αύξηση κατά μόλις 0,1%

Μπορεί το ποσοστό των ανέργων στις ΗΠΑ να σκαρφάλωσε σε υψηλό διετίας τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι προσλήψεις παρέμειναν αυξημένες, σε μια ένδειξη ότι η αγορά αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 275.000 τον περασμένο μήνα έναντι προβλέψεων για 200.000, όπως έδειξε την Παρασκευή η πολυαναμενόμενη έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργία αυξήθηκε στο 3,9% από 3,7%, μετά από μια αναθεωρημένη προς τα κάτω αύξηση κατά 167.000 τους δύο προηγούμενους μήνες.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο οφείλεται κυρίως στους τομείς παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της αναψυχής και της φιλοξενίας, καθώς και στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η μέση ωραία αμοιβή έδειξε μικρότερη του εκτιμώμενου αύξηση κατά μόλις 0,1% (έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,3%). Σε επίπεδο έτους ο ρυθμός αύξησης των ωριαίων αποδοχών διαμορφώθηκε στο 4,3% τον Φεβρουάριο επιβραδύνοντας από το 4,5% που είχε προηγηθεί (επίσης χαμηλότερα της εκτίμησης για 4,4%).

Η ανθεκτική δημιουργία θέσεων εργασίας και η μέτρια αύξηση των μισθών συνεχίζουν να παρέχουν στους καταναλωτές τα εφόδια για να διατηρήσουν τις δαπάνες τους, ακόμη και αν πιέζονται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τις τιμές. Η σταδιακή, αλλά άνιση αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έχει μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τη στενότητα στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ