Στον αέρα η μυθική περιουσία του Μάσκ - Δικαστής ακυρώνει τη συμφωνία των 55,8 δισ ευρώ με την Tesla

Στον αέρα η μυθική περιουσία του Μάσκ - Δικαστής ακυρώνει τη συμφωνία των 55,8 δισ ευρώ με την Tesla

Η δικαίωση του μετόχου που ισχυρίστηκε πως ήταν υπερβολική η αμοιβή και ο κίνδυνος για τον Μασκ

Την ακύρωση της συμφωνίας αμοιβής 55,8 δισ. δολαρίων στον Ίλον Μασκ από την Tesla, αποφάσισε δικαστής στην πολιτεία του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, χαρκακτηρίζοντας την ως υπερβολική. Εάν η απόφαση σταθεί και μετά από οποιαδήποτε πιθανή έφεση, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο πακέτο αποζημίωσης για τον Μασκ.

Είχε προηγηθεί μήνυση από τον μέτοχο της εταιρείας Ρίτσαρντ Τορνέτα πριν από πέντε χρόνια, με την οποία υποστήριζε ότι η εν λόγω πληρωμή ήταν υπερβολική.

Η απόφαση και η αντίδραση

Η δικαστής Κάθαλιν ΜακΚόρμικ αποφάσισε ότι η έγκριση της συμφωνίας αμοιβής από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla ήταν «βαθιά προβληματική».

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η χθεσινή απόφαση, η οποία ισοδυναμεί με την πρώτη του μεγάλη ήττα σε δικαστήριο, σημαίνει ότι πέντε χρόνια αφότου χορηγήθηκε στον Ελον Μασκ η μεγαλύτερη αμοιβή στελέχους στην Ιστορία, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και να καταλήξει σε μια νέα πρόταση.

Σε ανάρτησή στην πλατφόρμα «Χ», o Μασκ έγραψε: «Ποτέ μην εντάξετε την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ».

Σε άλλη ανάρτησή του συμπλήρωσε «Σας συνιστώ τη Νεβάδα ή το Τέξας, αν προτιμάτε οι μέτοχοι να αποφασίζουν τα θέματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συμφωνία αμοιβής ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία και βοήθησε τον Μασκ να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην κόσμο.

Η δίκη

Στο πλαίσιο της δίκης, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα, διευθυντικά στελέχη της Tesla υποστήριξαν ότι η συμφωνία έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες στον κόσμο θα συνέχιζε να εστιάζει την προσοχή του στην εταιρεία.

Η δικαστής του Ντέλαγουερ, Kathaleen McCormick, είπε ότι ο Μασκ έλεγχε το διοικητικό συμβούλιο μέσω της προσωπικότητάς του και της επιρροής του, ακόμη και με μόλις 22% μετοχών στην Tesla, ενώ το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορούσε να αποδείξει ότι η χορήγηση μετοχών είχε γίνει σε δίκαιη τιμή και μέσω μιας δίκαιης διαδικασίας.

«Ο Μασκ ήταν ο υποδειγματικός σούπερ σταρ CEO… και κυριάρχησε στη διαδικασία που οδήγησε στην έγκριση του σχεδίου αποζημίωσης του διοικητικού συμβουλίου», έγραψε η McCormick.

Οι αγορές

Η νομική ομάδα του Ρίτσαρντ Τορνέτα υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε καθήκον να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο αποδοχών ή να αναζητήσει άλλον CEO και ότι θα έπρεπε να απαιτήσουν από τον Μασκ να εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην Tesla αντί να του επιτρέψουν να επικεντρωθεί σε άλλα πρότζεκτ.

Πάντως, το 2022, ο Μασκ αγόρασε το Twitter, μετονομάζοντάς το σε «X», ενώ έχει ιδρύσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink, της επιχείρησης κατασκευής σηραγγών την Boring Co και της SpaceX, που δραστηριοποιείται στον τομέα του Διαστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ