Ενεργειακό μέγα deal: Καταριανό LNG στην Κίνα για τα επόμενα 27 χρόνια

Ενεργειακό μέγα deal: Καταριανό LNG στην Κίνα για τα επόμενα 27 χρόνια

Η QatarEnergy θα προμηθεύει την κινεζική εταιρία με 3 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως

Συμφωνία συνεργασίας διάρκειας 27 ετών υπέγραψαν η κρατική εταιρεία ενέργειας της Κίνας, Sinopec, και η QatarEnergy, για την πώληση και την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και για τη μετοχική συμμετοχή της Sinopec σε ενεργειακή κοινοπραξία του Κατάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Sinopec, η QatarEnergy θα προμηθεύει την κινεζική εταιρία με 3 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως από το ενεργειακό πεδίο North Field South (NFS).

Υπό τα προβλεπόμενα στη συμφωνία, η QatarEnergy θα μεταβιβάσει ποσοστό 5% σε μία ενεργειακή κοινοπραξία της, με το ποσοστό αυτό να αντιστοιχεί σε 6 εκατομμύρια τόνους παραγωγής LNG ετησίως στο ενεργειακό πεδίο NFS.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε το Σάββατο στη Σαγκάη.

Εξαγορά ποσοστού στο κοίτασμα LNG North Field

Υπενθυμίζεται ότι η Sinopec είχε ανακοινώσει στις 13 Απριλίου του 2023, ότι υπέγραψε συμφωνία με την QatarEnergy για την απόκτηση ποσοστού 1,25% στο κοίτασμα φυσικού αερίου North Field της τελευταίας.

Με συνολικό οικονομικό ύψος επενδύσεων στα 28,75 δισεκατομμύρια δολάρια, το αναφερόμενο κοίτασμα αποτελεί το μεγαλύτερο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να αρχίσει το 2026.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα αυξήσει τις ετήσιες εξαγωγές LNG από το Κατάρ από τα 77 εκατομμύρια τόνους στα 110 εκατομμύρια τόνους, όπως ανακοίνωσε η Sinopec. Σημειώνεται πως η Sinopec είναι η πρώτη ασιατική εταιρεία που μετέχει στο project.

Επιπλέον, το Νοέμβριο του 2022 η κινεζική εταιρεία είχε συμφωνήσει πάλι με την QatarEnergy για προμήθεια 4 εκατ. τόνων LNG ετησίως, για τα επόμενα 27 χρόνια, που είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο LNG που έχει υπογράψει η χώρα της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ