Εκλεισε το mega deal - Η Exxon Mobil εξαγοράζει την Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

Εκλεισε το mega deal - Η Exxon Mobil εξαγοράζει την Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

Από την αρχή του έτους όμως, η μετοχή της Pieneer σημειώνει άνοδο 3,9% μέχρι στιγμής.

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριας εταιρείας Pioneer Natural Resources έναντι 59,5 δισ. δολαρίων σε μια συμφωνία μέσω μετοχών, ή στα 253 δολάρια ανά μετοχή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Pieneer θα λάβουν 2,3234 μετοχές της Exxon Mobil για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το α' εξάμηνο του 2024, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους σύμφωνα με το CNBC.

Η Exxon Mobil ανέφερε ότι ο όγκος παραγωγής της στο Permian Basin θα υπερδιπλασιαστεί σε 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως μόλις κλείσει η συμφωνία.

"Οι συνδυασμένες δυνατότητες των δύο εταιρειών θα προσφέρουν μακροπρόθεσμη δημιουργίας αξίας πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι ικανή να κάνει η κάθε εταιρεία μεμονωμένα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Darren Woods. "Εξίσου σημαντικό είναι ότι, καθώς επιδιώκουμε να ενώσουμε τις εταιρείες μας, συγκεντρώνουμε τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα", πρόσθεσε ο Woods.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer, Scott Sheffield, ανέφερε από τη μεριά του ότι η εταιρεία θα είναι σε καλύτερη θέση για μακροπρόθεσμη επιτυχία μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρείες ήταν κοντά σε συμφωνία. Έκτοτε, η μετοχή της Pioneer αυξήθηκε πάνω από 10%.

Από την αρχή του έτους όμως, η μετοχή της Pieneer σημειώνει άνοδο 3,9% μέχρι στιγμής. Συγκριτικά, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 13% στο ίδιο διάστημα. Η μετοχή της Exxon Mobil από τη μεριά της σημειώνει οριακή άνοδο από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ