Ρωσία: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές ντίζελ – Ανάσα στην ευρωπαϊκή αγορά

Ρωσία: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές ντίζελ – Ανάσα στην ευρωπαϊκή αγορά

Στόχος των ρυθμίσεων στη Ρωσία ήταν να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά.

Την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ αποφάσισε η Ρωσία, αποκαθιστώντας σχεδόν πλήρως το εμπόριο του καυσίμου. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, οι αποστολές ντίζελ μπορούν να συνεχιστούν κανονικά εφόσον το καύσιμο διακινείται στα λιμάνια της Ρωσίας μέσω αγωγών, όπως δηλαδή πραγματοποιείται μία ή άλλη το μεγαλύτερο κομμάτι των παραδόσεων.

Η σημερινή απόφαση δίνει «ανάσα» στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά καυσίμων, όπου επικράτησε αναστάτωση μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Ρωσία. Πρόκειται εξάλλου για τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε καύσιμα τύπου ντίζελ, εξ ου και οι τιμές εκτινάχθηκαν όταν απαγόρευσε σχεδόν ολοκληρωτικά το εμπόριο στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή αγορά ήταν ήδη εξαιρετικά «σφιχτή» λόγω των εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία από τις αρχές του καλοκαιριού.

Στόχος των ρυθμίσεων στη Ρωσία ήταν να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά. Επίσης, η κυβέρνηση αποκαθιστά πλήρως τις επιδοτήσεις προς τις μονάδες διύλισης στη χώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι αποζημιωθούν για τη διαφορά μεταξύ των τιμών εντός και εκτός Ρωσίας, καθώς και ότι θα καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση για καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ