Eni και Repsol επεκτείνουν τη συμφωνία «πετρέλαιο έναντι χρέους» με τη Βενεζουέλα

Eni και Repsol επεκτείνουν τη συμφωνία «πετρέλαιο έναντι χρέους» με τη Βενεζουέλα

Η πρώτη παράδοση καυσίμου στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας, που αποτελείται από περίπου 330.000 βαρέλια βενζίνης, έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο λιμάνι Cardon της PDVSA αυτή την εβδομάδα

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου Eni και Repsol σχεδιάζουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι χρέους» που ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με στόχο την προμήθεια διυλισμένων προϊόντων στην κρατική εταιρεία PDVSA και την ενίσχυση των παραδόσεων πετρελαίου στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς οι δυτικές κυρώσεις μείωσαν πέρυσι τις ροές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, η Eni και η Repsol έλαβαν εξουσιοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να πάρουν αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας και να το επεξεργαστούν στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Ουσιαστικά η Δύση λαμβάνει πετρέλαιο σε αντάλλαγμα για δισ. δολάρια σε συσσωρευμένα χρέη από τη Βενεζουέλα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους όρους της συμφωνίας, η Eni και η Repsol μπορούν να προμηθεύουν την κρατική εταιρεία με καύσιμα, βοηθώντας τη Βενεζουέλα να μειώσει τη έλλειψη που έχει οδηγήσει σε μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη παράδοση καυσίμου στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας, που αποτελείται από περίπου 330.000 βαρέλια βενζίνης, έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο λιμάνι Cardon της PDVSA αυτή την εβδομάδα από το διυλιστήριο Milazzo της Ιταλίας, το οποίο λειτουργεί από κοινοπραξία Eni και Kuwait Petroleum, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις πετρελαίου στη Βενεζουέλα το 2019, οι ανταλλαγές πετρελαίου παρείχαν τρόπους απεμπλοκής από τη Ρωσία και εξασφάλιζαν επίσης διυλισμένα προϊόντα γιανα διανέμει η PDVSA στο εσωτερικό.

Το αργό που παραλαμβάνεται από την Eni και τη Repsol στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής έχει αποσταλεί κυρίως στα διυλιστήρια της Repsol στην Ισπανία. Ωστόσο, η PDVSA έχει διαθέσει μόνο επτά φορτία πετρελαίου μέχρι στιγμής φέτος στην Eni, η οποία ενεργεί ως αποδέκτης και για τις δύο εταιρείες, περιορίζοντας την εμβέλεια της συμφωνίας.

Παρόμοιες προσφορές

Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο χορήγησε χωριστά άδεια στη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών Chevron για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα και να εξάγει αργό από τις κοινοπραξίες της σε διυλιστήρια των ΗΠΑ, αρκετές εταιρείες έχουν αναζητήσει παρόμοιες συμφωνίες.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συντάσσει πρόταση που θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, επιτρέποντας σε περισσότερες εταιρείες και χώρες να εισάγουν αργό πετρέλαιο, εάν η νοτιοαμερικανική χώρα προχωρήσει σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, δήλωσαν πηγές.

Η Eni βρίσκεται επίσης σε αρχικές συνομιλίες με την PDVSA για την αύξηση της παραγωγής στο κοινό τους έργο Corocoro, το οποίο παράγει αργό αργό κατά διαστήματα από το 2021, με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών αυτής της ποιότητας, η οποία παραμένει παγωμένη από το 2019.

Το πεδίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία Petrosucre μεταξύ της Eni και της PDVSA. Πριν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, παρήγαγε περίπου 24.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Τον Ιούλιο, η PDVSA επιθεώρησε μια πλωτή πλατφόρμα στο πεδίο για να αξιολογήσει τα εναπομείναντα αποθέματα και τη διαθέσιμη αποθήκευση για να αποφευχθεί η πλήρης διακοπή της παραγωγής, ανέφερε ξεχωριστή πηγή.

Εάν οι συνομιλίες μεταξύ Eni, Repsol και PDVSA αποδειχθούν επιτυχείς στη συνέχιση της επέκτασης των κοινών τους επιχειρήσεων, ένα ξεχωριστό υπεράκτιο έργο, η Perla, που παρέχει φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε τελικά να επεκτείνει την παραγωγή. Το έργο Perla στον Κόλπο της Βενεζουέλας κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κολομβία επιτρέπει επί του παρόντος στην PDVSA να αγοράζει περίπου 550 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (mmcfd) φυσικού αερίου που παράγεται από την Eni και τη Repsol σε διεθνείς τιμές. Η δεύτερη φάση του θα επεκτείνει την παραγωγή στα 800 εκατομμύρια κυβικά πόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ