Βρετανία: Μεγαλύτερη των προβλέψεων πτώση του πληθωρισμού στο 7,9%

Βρετανία: Μεγαλύτερη των προβλέψεων πτώση του πληθωρισμού στο 7,9%

Η πτώση των τιμών των καυσίμων συνέβαλε καθοριστικά

O πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο, πιο κάτω και από τις προσδοκίες, στο 7,9% σε ετήσια βάση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια άνοδο του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,2%, μετά την υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση 8,7% του Μαΐου, αλλά οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,1%, πιο κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση κατά 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός — ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού — παρέμεινε σταθερός στο ετήσιο 6,9%, αλλά υποχώρησε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% τον Μάιο.

Η πτώση των τιμών των καυσίμων συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση του ετήσιου δείκτη ΔΤΚ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2023 αλλά λιγότερο από τον Ιούνιο του 2022.

Υψηλός πληθωρισμός

Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό που τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εδραιωθεί στην οικονομία ως κρίση κόστους ζωής αλλά και να τροφοδοτήσει το σπιράλ πληθωρισμού – αύξησης μισθών καθώς η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, και ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυξήσεις μισθών βλάπτουν τις προσπάθειές τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει φέτος το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού μεταξύ όλων των προηγμένων οικονομιών, με ετήσιο ονομαστικό ποσοστό 6,9%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, την 13η συνεχόμενη άνοδο, καθώς η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αγωνίζεται να περιορίσει τη ζήτηση και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Αφού το βασικό επιτόκιο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε από το 0,1% στο 5% τους τελευταίους 20 μήνες, οι αγορές προβλέπουν μια νέα επιθετική αύξηση κατά μισή μονάδα στο 5,5% στη συνεδρίαση του Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ