Σήμα Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Σήμα Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Tην περασμένη εβδομάδα, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο

Είναι πιθανό να ακολουθήσουν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ, έως ότου υπάρξει πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, επιβεβαίωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.

Σε δηλώσεις του ενόψει ομιλίας του σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Powell υποστήριξε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου αναμένουν πως θα χρειαστεί κάποια επιτοκιακή αύξηση μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις και προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι προβλέπουν επιπλέον αυξήσεις συνολικού ύψους 50 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2023. Κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται για δύο επιπλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης εκάστη. Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο έχει εύρος διακύμανσης 5%-5,25%.

Ο Powell από την πλευρά του δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2%. Επίσης, σημείωσε ότι η Fed έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Σημειώνεται πω η Fed εστιάζει συγκεκριμένα στον δομικό πληθωρισμό, τον δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων Ο δείκτης αυτός ανήλθε στο 4,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση.

«Σφιχτή» η αγορά εργασίας

Παράλληλα, ο Powell επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι η αγορά εργασίας είναι αρκετά «σφιχτή», αλλά υπάρχουν σημάδια αποσυμπίεσης. Ενδεικτικά, ενισχύθηκε η συμμετοχή των ενηλίκων μεταξύ 25-54 ετών στην αγορά εργασίας και παράλληλα μετριάστηκαν σε έναν βαθμό οι πιέσεις στους μισθούς. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας εξακολουθεί να ξεπερνάει τη διαθεσιμότητα στην αγορά.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιγξης στη ζήτηση σε τομείς της οικονομίας που είναι πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές στα επιτόκια. Θα πάρει όμως λίγο χρόνο, έως ότου φανεί ο πλήρης αντίκτυπος της πιστωτικής σύσφιγξης, ιδίως στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Powell.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ