Παραμένει η προσωρινή διαταγή για την απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά

Παραμένει η προσωρινή διαταγή για την απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά

Διατηρείται η ισχύ της προσωρινής διαταγής για τη μη διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

Παράταση της προσωρινής διαταγής, με την οποία είχε απαγορευθεί η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, αποφάσισε σήμερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η παράταση ισχύει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, σήμερα συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο η αίτηση αναστολής και η αγωγή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος. Οι Ενώσεις ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος, το οποίο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σήμερα, κατά τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε: «Εχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό. Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή. Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ, με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ