Βρετανία: Προκλητική αμοιβή του πρώην CEO της Shell - «Εκτοξεύθηκε» στα 11,4 εκατ. ευρώ

Βρετανία: Προκλητική αμοιβή του πρώην CEO της Shell - «Εκτοξεύθηκε» στα 11,4 εκατ. ευρώ

294 φορές ο περυσινός μισθός στη Βρετανία η πληρωμή του επικεφαλής της Shell - Κατά 53% υψηλότερη το 2022 απ' ό,τι το 2021, του Μπεν φαν Μπούρντεν.

Ο πρώην επικεφαλής της Shell είδε πέρυσι την αμοιβή του να «εκτοξεύεται» στα 11,4 εκατομμύρια ευρώ ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία που αύξησε τις τιμές της ενέργειας και τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Η συνολική αμοιβή του Μπεν φαν Μπούρντεν, ο οποίος εγκατέλειψε τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου και αντικαταστάθηκε από τον Γουαέλ Σαουάν, ήταν κατά 53% υψηλότερη το 2022 απ' ό,τι το 2021, αν υπολογισθούν ο μισθός και τα μπόνους του, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ομίλου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Shell είδε τα καθαρά κέρδη της να αυξάνονται σε 42,3 δισεκ. δολάρια πέρυσι, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν χάρη στην άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων και ήταν τα υψηλότερα που έχει καταγράψει ποτέ ο όμιλος.

Shell: 294 φορές ο περυσινός μισθός στη Βρετανία η πληρωμή του επικεφαλής της

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς Global Witness επισήμανε πως η πληρωμή του φαν Μπούρντεν αντιπροσώπευε 294 φορές τον περυσινό μέσο μισθό στη Βρετανία.

«Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο το ενεργειακό σύστημά μας στρεβλωμένο, καθώς βλέπουμε πως η Shell και οι άλλες εταιρείες υδρογονανθράκων αποκόμισαν κέρδη ρεκόρ χάρη στην ενεργειακή κρίση, η οποία αναγκάζει τις οικογένειες να επιλέξουν ανάμεσα στο να θερμάνουν τα σπίτια τους και στο να βάλουν φαγητό στο τραπέζι», προσθέτει η Global Witness.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητάει από την κυβέρνηση έναν έκτακτο φόρο «που να λαμβάνει υπόψη τα μπόνους των υψηλόβαθμων διευθυντών» για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση προς «τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ρυπαίνουν λιγότερο, είναι λιγότερο ακριβές και καλύτερες για την ενεργειακή ασφάλεια».

Ο Μπέρναρντ Λούνεϊ, ο γενικός διευθυντής της BP, του βρετανικού γίγαντα των υδρογονανθράκων, έλαβε από την πλευρά του ένα εξαιρετικό μπόνους 11,4 εκατ. στερλινών (12,9 εκατ. ευρώ) μετά την άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων, ανέφερε στα τέλη Φεβρουαρίου η εφημερίδα The Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ