Γιατί καθυστέρησε η σύμβαση της ΔΕΗ με τη Λάρκο

Όλο το παρασκήνιο

Γιατί καθυστέρησε η σύμβαση της ΔΕΗ με τη Λάρκο

Τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΛΑΡΚΟ, υπέγραψε η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά από τις σχετικές εγκρίσεις από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων.

 

Αιτία της καθυστέρησης ήταν ο όρος που προέβλεπε την εξόφληση του ποσού τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα απευθείας από τον ή τους μεγαλύτερους πελάτες της ΛΑΡΚΟ, δυνάμει εκχώρησης ισόποσων απαιτήσεων της προς αυτούς.

Η εκχώρηση αυτή διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει, γιατί οι απαιτήσεις είχαν ήδη ενεχυριαστεί από τις τράπεζες. Κατόπιν ακολούθησαν νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και η πενταετούς διάρκεια σύμβαση, που περιέχει γενναίες εκπτώσεις επί του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας, υπεγράφη τελικά χθες.

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «με την υπογραφή της σύμβασης οι σχέσεις των δύο εταιρειών μετά από μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας και αδιεξόδων, εισέρχονται σε νέα φάση, καθώς σε συνδυασμό και με την από 15.2.2017 απόφαση της διαιτησίας, η οποία ρύθμισε τα της τιμολόγησης της παρεχόμενης στη ΛΑΡΚΟ ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο 1.7.2010-31.12.2013 και τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής νικελίου, η εταιρεία έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ».

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια διευκόλυνσης και εκφράζει την ελπίδα η ΛΑΡΚΟ να ξεπεράσει τα όποια προβλήματά της και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, προς όφελος όλων.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών προβλέπει μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενεχύρου ύψους 3 εκατ. ευρώ το μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό της ΛΑΡΚΟ, έναντι των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της ΛΑΡΚΟ ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ, εκτός από προμηθευτή ενέργειας, να αποτελεί και μέτοχο της εταιρείας με ποσοστό 11%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ