ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υψηλότερη τιμή στόχο στα 21,20 ευρώ και σύσταση αγοράς δίνει η AXIA

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υψηλότερη τιμή στόχο στα 21,20 ευρώ και σύσταση αγοράς δίνει η AXIA

«Εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία»

Υψηλότερη τιμή – στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 21,20 ευρώ ανά μετοχή έναντι 18,20 ευρώ ανά μετοχή, θέτει η AXIA, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «buy» για τον Όμιλο που, όπως σημειώνει, διαθέτει τη δύναμη να παράγει ανώτερες ταμειακές αποδόσεις και να επεκτείνεται.

Όπως αναφέρει η AXIA, η επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα προσφέρει οφέλη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λόγω της καθετοποιημένης συγκρότησής της, ενώ «η προσέγγισή της για τη δημιουργία αξίας παρέχει ένα σημαντικά μεγαλύτερο εύρος στοχευμένων ευκαιριών που μαζί με έναν ισχυρό ισολογισμό καθιστούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιλέξιμη και πολύ ανταγωνιστική».

«Εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία»

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια κορυφαία καθετοποιημένη ολοκληρωμένη πλατφόρμα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το τρέχον χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει στρατηγικά και εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το μεγαλύτερο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα που εκτείνεται σε πάνω από 1.500 χιλιόμετρα και τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ΑΠΕ στην Ελλάδα (μέσω της συμμετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά 37,3%) με πάνω από 2,0GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Ο όμιλος αναπτύσσει το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας στο Καστέλι της Κρήτης και το μοναδικό επώνυμο Integrated Casino Resort στην ηπειρωτική Ευρώπη που βρίσκεται στο Ελληνικό σε κοινοπραξία με την Hard Rock. Επιπλέον, ο όμιλος έχει στρατηγική παρουσία στη συμβατική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ομίλου Ήρων, ενός εξέχοντος ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατασκευαστική ικανότητα του ομίλου χρησιμεύει ως κρίσιμος παράγοντας της κάθετης ολοκλήρωσής του.»

Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων, σημειώνεται στην έκθεσή της AXIA, προσφέρει μακροπρόθεσμες και ορατές ταμειακές ροές, καθώς στα ταμεία του Ομίλου αναμένεται να εισρεύσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ κατά το υπόλοιπο των συμβάσεων παραχώρησης, δηλαδή για ένα διάστημα περίπου 30 χρόνων. Πρόκειται δε για ροές που προστατεύονται από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι ΑΠΕ

Όσον αφορά τον βραχίονα ΑΠΕ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το λειτουργικό και υπό κατασκευή χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της – σημειώνει η AXIA – υπερβαίνει τα 2,0GW (περίπου 1,2GW αιολικά, 0,7GW έργα αντλησιοταμίευσης, ενώ το υπόλοιπο είναι ηλιακά) με σχεδόν το 100% της δυναμικότητας να υποστηρίζεται με συμβάσεις σταθερής τιμής για περισσότερα από 17 χρόνια. «Για τα επόμενα 4 χρόνια, υπολογίζουμε εγκατεστημένη ισχύ περίπου 2,9GW (είμαστε πιο συντηρητικοί σε σχέση με τις προβλέψεις της εταιρείας), οδηγώντας σε CAGR EBITDA 2022-26 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΑΠΕ συν λοιπές δραστηριότητες) 21,9%», σημειώνεται.

Παράλληλα η AXIA κάνει λόγο για συνεχή και ισχυρή στήριξη των ταμειακών ροών από τον τομέα των κατασκευών και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. «Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευών βρίσκεται σήμερα σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% αφορά παραχωρήσεις στις οποίες η εταιρεία κατέχει συμμετοχή, επιτρέποντας έτσι σταθερά περιθώρια κέρδους. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, κατέχοντας σήμερα περίπου το 10% της αγοράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ το νέο υπό κατασκευή ΚΥΤ 877MW (50%-50% ΚτΕ) αναμένεται να ωθήσει τον κλάδο να αυξήσει περαιτέρω τη διείσδυσή του στη λιανική, να στηρίξει την κερδοφορία και να συνεχίσει να παρέχει στον όμιλο σταθερές ταμειακές ροές.»

Υγιής ισολογισμός

Ο υγιής ισολογισμός, τονίζει η AXIA, στηρίζει την περαιτέρω επέκταση. Ο ακαθάριστος δανεισμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθε σε 3,0 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 (εκ των οποίων 1,0 δισ. ευρώ αφορά τη μητρική εταιρεία), ενώ περίπου το 70% του συνολικού ακαθάριστου δανεισμού είναι είτε σταθερό είτε αντισταθμισμένο. «Ο δανεισμός, σε ενοποιημένη βάση, αναμένεται να αυξηθεί το οικονομικό έτος 2023 καθώς υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, να εκτιμηθεί σε 6,4x (από 2,3x το 2022) καθώς ο επενδυτικός κύκλος κορυφώνεται και να αρχίσει να μειώνεται από το 2024 λόγω της αυξανόμενης κερδοφορίας από τα περιουσιακά στοιχεία που ωριμάζουν σταδιακά. Είναι σημαντικό ότι η εταιρεία διαθέτει τη ρευστότητα καθώς και τα αποθέματα ασφαλείας όχι μόνο για την πλήρη εξόφληση των δεσμεύσεών της για μετοχές (450 εκατ. ευρώ για τις επόμενες περιόδους) αλλά και για τη συμμετοχή της σε όλους τους σημαντικούς επερχόμενους διαγωνισμούς.»

Η ελληνική οικονομία

Όσον αφορά ευρύτερα τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία, η AXIA επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει «σε μια πολυαναμενόμενη περίοδο σημαντικών δαπανών για υποδομές, σε μια προσπάθεια να μειώσει το τεράστιο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς και βαθιάς ύφεσης της χώρας και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί σε μεγα-τάσεις όπως η ενεργειακή μετάβαση, η κινητικότητα, η αστικοποίηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Με τη συνδρομή της χρηματοδότησης της ΕΕ, οι προσδοκίες είναι ότι οι συνολικές επενδύσεις σε υποδομές θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς θα παραμείνουν ισχυρές (αποκλειστικά οι επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια τα επόμενα 4 χρόνια θα φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ).»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ