Η...Οδύσσεια του mr Jumbo. Από την Αλεξάνδρεια στην Γλυφάδα και τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η...Οδύσσεια του mr Jumbo.  Από την Αλεξάνδρεια στην Γλυφάδα και τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά η μετοχή της Jumbo, συνακόλουθα η αποτίμηση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Απόρροια μίας θεαματικής επιχειρηματικής πορείας, το συν 58% για το "χαρτί" της εταιρείας-από την αρχή του έτους- η αντίστοιχη χρηματιστηριακή αξία των 3,5 δισ. ευρώ. Διαγράφοντας μία σταθερά ανοδική διαδρομή από το 1986-οπότε άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Γλυφάδα- μέχρι σήμερα ο Απόστολος Βακάκης επιβεβαιώνει τον κανόνα του "ο τολμών νικά", με τον suis generis επιχειρηματία και βασικό μέτοχο να έχει καθιερωθεί και για τον ιδιαίτερο επιχειρηματικό τρόπο διαχείρισης ευκαιριών/κρίσεων, συχνά με παρεμβάσεις πολιτικού/κοινωνικού χαρακτήρα που πυροδοτούν αντιπαραθέσεις που συζητώνται.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1954, "παιχνιδάς" στην El Greco του πατέρα του Γιώργου με την πώληση της στην πολυεθνική Hasbro το 1985 να σηματοδοτεί το πέρασμα στην Jumbo εποχή. Δεν χρειάστηκε πολύς στην Jumbo για να ξεπεράσει τους τζίρους της πολυεθνικής Hasbro, στην ελληνική αγορά προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθούσε. Και αν τα lockdown- λόγω της πανδημίας Covid-19- μπορεί να διέκοψαν το απόλυτο success story του εγχώριου επιχειρείν, στην τελική λειτούργησε σαν "κρησάρα" για να αντεπιτεθεί ο επιχειρηματίας δυναμικότερα.

Τα αποτελέσματα, 2022-3μηνο 2023 τον επιβεβαιώνουν, ενώ το συν 11,5% στις πωλήσεις του Μαϊου, ανεβάζοντας σε συνολικά 22% την αύξηση τους στο 5μηνο του έτους ενισχύουν την εκτίμηση αναλυτών πως το 2023 θα είναι η καλύτερη χρονιά ever για τον βασικό μέτοχο, την εισηγμένη. Με καταλυτική παρουσία στην ελληνική αγορά και με 33 καταστήματα σε 6 χώρες, game changer θεωρείται-από τον ίδιο- το εγχείρημα του Ισραήλ. Τον Μάρτιο λειτούργησε το πρώτο Jumbo στην πόλη Eliat- κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα- σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, εγκαινιάζοντας την παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά μέσω σύμβασης δικαιόχρησης -Franchise-, γιατί η αγορά του Ισραήλ λειτουργεί μέσα σ' ένα αρκετά περίπλοκο πλαίσιο, με τις ανεπάρκειες να εντοπίζονται στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από το πως θα διευθετηθούν συγκεκριμένα προβλήματα θα εξαρτηθεί πως θα προχωρήσει η συνεργασία με την τοπική Fox Group, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την δημιουργία/λειτουργία 15 καταστημάτων. Εάν κερδηθεί το στοίχημα του Ισραήλ θα μπορεί να σντιστοιχηθεί σε μία...Ελλάδα, είχε εκτιμήσει ο Απόστολος Βακάκης, έχοντας "ταμείο" μεγαλύτερο του μισού δισ. (σ.σ. στα 549,14 εκατ. 31/12/2022). Παράλληλες οι "μάχες" όσον αφορά στην κύρια αγορά προμήθειας προϊόντων, μεταφοράς/εφοδιαστικής αλυσίδας συν την σταδιακή διεύρυνση του μίγματος κωδικών προς πώληση.

Από Κίνα σε Τουρκία (και ολίγη από Ινδία) το κύριο μέρος προέλευσης-εξοικονομώντας σημαντικό όφελος-, επιθετικής τακτικής στο προϊοντικό μίγμα διεκδικώντας μερίδιο από τις πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων super market- πρόσφατα προστέθηκε και η πώληση παγωτού- καταφέρνοντας να ενισχύσει τις πωλήσεις (με διψήφιο ποσοστό) τον Μάϊο, κόντρα στις ασταθείς καιρικές συνθήκες, την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του survivor, που αποδίδει η αγορά- η ίδια η επιχειρηματική κοινότητα- στον Αλεξανδρινό. Εξελίξεις που, "υποχρεώνουν" τους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς ακόμη υψηλότερα τον πήχη επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ