Η πιο hot τραπεζική μετοχή, τα 27 υψηλά έτους, η τάση της ΔΕΗ και οι φιλίες στο λιμάνι του Ηρακλείου

Η πιο hot τραπεζική μετοχή, τα 27 υψηλά έτους, η τάση της ΔΕΗ και οι φιλίες στο λιμάνι του Ηρακλείου

Πόσα σενάρια δεν ειπώθηκαν προεκλογικά για επανακρατικοποίηση και άλλα παρεμφερή

Λίγο ως πολύ προεξοφλημένη η πρωτιά της ΝΔ αλλά απρόσμενη η έκταση της. Εξέλιξη που υποχρέωσε τα ξένα funds αγοραστές σε χαμηλούς ρυθμούς μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής να...συνωστισθούν στην είσοδο των αγορών μετοχών και κρατικών ομολόγων. Αποτέλεσμα, από τα 77 εκατ. μέσος ημερήσιος τζίρος της προηγούμενης εβδομάδας να εκτιναχθεί χθες στα 362 εκατ. με τα 62 εκατ. από αυτά να "κλείνονται" μέσω προσυμφωνημένων εντολών σε μετοχές (κυρίως) τραπεζικών αλλά και blue chips. Bottle's neck και αγορές όσο-όσο, λ.χ. έως το 13,50% της Πειραιώς στα 2,69 ευρώ, έως το 15,30% της Εθνικής στα 6,18 ευρώ, έως το 14,17% της Alpha Bank στα 1,37 ευρώ και έως το 8,50% της Eurobank στα 1,57 ευρώ.

Ποια είναι η πιο hot τραπεζική μετοχή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Η Εθνική καθώς η συμμετοχή του ΤΧΣ ανέρχεται στο 40% του μ.κ., άρα προσδοκίες για μεγαλύτερη μόχλευση άμεσα εισερχόμενων κεφαλαίων όταν θα αποεπενδύσει το Ταμείο- ενώ ήταν ο συστημικός όμιλος που στοχοποιήθηκε περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσα σενάρια δεν ειπώθηκαν προεκλογικά για επανακρατικοποίηση και άλλα παρεμφερή. Τέταρτη, από πλευράς τζίρου, η μετοχή της ΔΕΗ άλλης μίας εισηγμένης που βρέθηκε στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές. Το καταλυτικό αποτέλεσμα της Κυριακής απελευθέρωσε ισχυρές αγοραστικές δυνάμεις για τον τίτλο, με αποτέλεσμα στα πρώτα 5' της συνεδρίασης να υπέρ καλυφθεί η διαφορά από την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως τα μεγάλα πακέτα στη μετοχή της ΔΕΗ (που εγκλώβισαν αρκετούς ξένους) πραγματοποιήθηκαν στα 10,32 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι περιθώρια για περαιτέρω άνοδο υπάρχουν.

Με συναλλαγές όπως οι χθεσινές λογικό ήταν να "πάρουν φωτιά" τα μηχανάκια για τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Η μόνη από τις 20 μετοχές του FTMidCap με διψήφιο ποσοστό μεταβολής, με 11,52% στα 4,60 ευρώ. Νέα υψηλά χθες, για: 27 ( ! ) μετοχές, από "μεγάλη", "μεσαία" αλλά και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Νέα ιστορικά υψηλά για: Mytilineos (29,50), Jumbo (23), Cenergy Holdings (5,04), Autohellas (14,14) και πολύ κοντά ΟΠΑΠ (16,28), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (12,40).

==============================================

Με το που "άνοιξε" το trade στα ελληνικά ομόλογα η DZ Bank το "έκλεισε", σε χρόνο d.t έβγαλε απόδοση...έτους, που λόγω short covering κινδύνευε να "εγκλωβιστεί" σε χαμηλότερες αποδόσεις. Δεν είναι τυχαίο, πως αργά χθες το απόγευμα το ελληνικό 10ετές ήταν στο 3,801% έναντι 4,313% του αντίστοιχου ιταλικού, συγκλίνοντας-πλέον- με το ισπανικό στο 3,502% με φιλόδοξη στόχευση το 3,217% του 10ετούς πορτογαλικού. Credit Positive για τον οίκο Moody's οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ την Κυριακή. Για εσπευσμένο re-pricing έκανε λόγο η Eurobank, καθώς η αιφνίδια επίσπευση της προοπτικής του investment grade "υποχρεώνει" τα funds να ενισχύσουν τις θέσεις τους.

=================================================

Για τα μέσα Ιουνίου υπολόγιζαν στο ΤΑΙΠΕΔ πως θα "ανοίξουν" οι προσφορές του διαγωνισμού για το (τουλάχιστον ) 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Αviareps (συμφερόντων Γιάννη Γρύλου/SKY Express) και Nectar Holdings το ένα σχήμα και Grimaldi Group με Euromed/Minoan το άλλο. Ωστόσο, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μικρής παράτασης δλδ μετά τον διαφαινόμενο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πάντως στο Ηράκλειο οι πιο insiders ισχυρίζονται πως, όσο περνά ο καιρός τόσο οι 2 πλευρές ενδέχεται να έρχονται όλο και εγγύτερα, μέχρι σημείου σύγκλισης. Οντως, θα ήταν μία win-win συμφωνία για τους 4 , συν το ότι θα διασφάλιζε στην πλευρά Grimaldi την έγκριση του deal από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (καθώς έχει αποκτήσει ήδη το 67% του αντίστοιχου οργανισμού Ηγουμενίτσας) ενώ θα διατηρούσε σε εύλογα επίπεδα το τίμημα εξαγοράς.

====================================================

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ