Γερμανία: Οι εθνικοποιημένες εταιρείες ενέργειας πλήρωσαν τεράστια μπόνους στους traders

  Γερμανία: Οι εθνικοποιημένες εταιρείες ενέργειας πλήρωσαν τεράστια μπόνους στους traders

 


Οι traders μεσαίου επιπέδου είχαν λάβει 5-7 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας

 

Οι γερμανικές εταιρείες ενέργειας Sefe και Uniper απέδωσαν σε ορισμένους εμπόρους εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους για το 2022, σύμφωνα με το Reuters, λίγους μήνες μετά τη διάσωση των εταιρειών με προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής παράσχει περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές και δάνεια στις Sefe και Uniper αφού υπέστησαν ζημίες ρεκόρ αγοράζοντας φορτία φυσικού αερίου σε τιμές ρεκόρ για να αντικαταστήσουν τη χαμένη προσφορά από τη Ρωσία - τον κορυφαίο προμηθευτή αερίου της Γερμανίας πριν από την εισβολή στην Ουκρανία .
Ενώ η πληρωμή μπόνους σε ομίλους ενέργειας που έχουν διασωθεί εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Τόσο η Sefe - συντομογραφία για το Securing Energy for Europe - όσο και η Uniper έπρεπε να συμφωνήσουν σε όρια μισθών για τα διοικητικά συμβούλια τους ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης, αλλά τα ανώτατα όρια μπόνους δεν ισχύουν για όλο το προσωπικό.

Μία από τις πηγές είπε ότι 200 από τους εμπόρους του Sefe στο Λονδίνο είχαν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους, προσθέτοντας ότι οι έμποροι μεσαίου επιπέδου είχαν λάβει 5-7 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Δύο από τα άλλα άτομα είπαν ότι είχαν καταβληθεί γενναίες επιδοτήσεις τόσο στο Sefe όσο και στο Uniper.

Η Sefe, το πρώην γερμανικό τμήμα της ρωσικής Gazprom , δήλωσε ότι η απόδοση των εργαζομένων της δικαιολογεί την αμοιβή που ανταμείβει τη συμβολή τους στην ασφάλεια του εφοδιασμού, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες.

«Αυτό διατηρεί τη Sefe ανταγωνιστική στην αγορά ανθρώπινου δυναμικού για να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο και υδρογόνο για τη γερμανική αγορά στο μέλλον», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το συνολικό κόστος προσωπικού για το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο πληροφορίες ήταν διαθέσιμες, ήταν 330 εκατ. ευρώ.

Η Uniper επιβεβαίωσε ότι καταβλήθηκαν μπόνους στο προσωπικό συναλλαγών για το 2022 αλλά κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. "Ο ανταγωνισμός για τους εμπόρους στον κλάδο της ενέργειας είναι έντονος. Επομένως, ένα μηδενικό μπόνους δεν είναι κατάλληλο", ανέφερε η εταιρεία.

Ο ανταγωνισμός για τους εμπόρους είναι επί του παρόντος καυτός με ανταγωνιστές όπως η Vitol και η Trafigura να αναφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια κέρδη, επωφελούμενοι από την ακραία αστάθεια των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

Οι έμποροι αμείβονται συχνά με βάση ένα ποσοστό του κέρδους που πραγματοποιούν στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τους και δεν είναι ασυνήθιστο για αυτούς να παίρνουν περισσότερα από έναν διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bernard Looney, για παράδειγμα, κέρδισε 12 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο επιβλέπει την ιδιοκτησία του Βερολίνου της Sefe, είπε ότι οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καθοριστικοί για θέματα αμοιβών, προσθέτοντας ότι μόνο η εταιρεία μπορεί να σχολιάσει πώς πληρούνται.

Το τμήμα συναλλαγών της Sefe με έδρα το Λονδίνο απασχολεί περίπου 830 υπαλλήλους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου, ενώ ο παγκόσμιος κλάδος συναλλαγών της Uniper έχει περίπου 1.400 υπαλλήλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ