Πρωτοφανείς εικόνες στην Ουάσιγκτον - Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Πρωτοφανείς εικόνες στην Ουάσιγκτον - Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν το βράδυ της Τετάρτης στο Καπιτώλιο διακόπτοντας τη διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Ολα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας όταν οπαδοί του Αμερικανού Προέδρου αιφνιδίασαν την ασφάλεια του Καπιτωλίου, στο οποίο συνεδρίαζαν από κοινόυ η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία και εισέβαλαν στο κτίριο. Νωρίτερα και σε ανοικτή ομιλία του ενώπιον οπαδών του ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας σιωπήσουν», πρόσθεσε.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι συγκλονιστικές, με οπαδούς του Τραμπ να έχουν καταλάβει την αίθουσα συνεδριάσεων της Γερουσίας και να κάθονται στη θέση της Προέδρου, ενώ άλλα στιγμιότυπα κατέγραψαν την εισβολή στο κτίριο.

Νεότερες αναφορές έκαναν λόγο για σταδιακή ανάκτηση του ελέγχου από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί τις εργασίες της Γερουσίας.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, καθώς και το προσωπικό που παγιδεύτηκε στο Καπιτώλιο έχουν φυγαδευτεί σε ασφαλείς περιοχές εντός του κτιρίου, ενώ έλαβαν εντολές να φορέσουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Σε μήνυμά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει μέσω τηλεοπτικου μηνύματος ώστε "να μπει τέλος σε αυτή την πολιορκία".

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τους αστήρικτους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας. Δεν αποδοκίμασε τις σκηνές βίας και έκανε λόγο για "πολύ ιδιαίτερους" ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο, τους οποίους ωστόσο κάλεσε να αποχωρήσουν ειρηνικά.

Σε δηλώσεις του ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τσαντ Γουλφ τόνισε πως «ουδείς έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε οποιονδήποτε ομοσπονδιακό θεσμό ανεξαρτήτως κινήτρων. Οι βίαιοι καιροσκόποι στο Καπιτώλιο πρέπει να λογοδοτήσουν. Εχουμε μια περήφανη ιστορία στην επίλυση των διαφορών μας με ειρηνικά μέσα».

Η κατάσταση έχει προκαλέσει έκδηλη αμηχανία στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών που νωρίτερα άκουγαν τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιο του απερχόμενου Προέδρου,να λέει πως το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι τώρα το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι κάλεσε τον Τραμπ να προχωρήσει σε μια δήλωση που θα κατευνάσει τα πνεύματα. «Τον κάλεσα. Νομίζω πρέπει να κάνει μία δήλωση. Να σιγουρευτούμε πως μπορούμε να ηρεμήσουμε τα άτομα. Τώρα, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Όταν έχεις ένα μεγάλο πληθος, άνθρωποι μπορεί να μπουν σε αυτό, δεν ξέρω ποιοι είναι, δεν έχω αναφορές» δήλωσε στο Fox News.

Στην προσπάθεια καταστολής της αναταραχής μετέχει και η Εθνοφρουρά η οποία ενεργοποιήθηκε μετά από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. «Μετά από οδηγία του Ντόναλντ Τραμπ, η Εθνοφρουρά είναι καθ' οδόν μαζί με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες προστασίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση του Προέδρου Τραμπ εναντίον της βίας και για διατήρηση της ειρήνης» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ