Ο Καύκασος φλέγεται

Ο Καύκασος φλέγεται

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η αρμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε γενική επιστράτευση ενώ νωρίς το πρωί της Δευτέρας ανέφερε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 31 στελέχη των ενόπλων δυνάμεών της. Υποστηρίζει επίσης πως από τα ξημερώματα οι αζερικές δυνάμεις επανέλαβαν τις επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του αρμενικού στρατού. Η Αρμενία υποστηρίζει πως δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είναι εκείνες που κινήθηκαν την Κυριακή πρώτες εναντίον δικών της δυνάμεων στη μεθόριο.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια και κατηγορεί την Αρμενία για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς το πυροβολικό της έπληξε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας πενταμελούς οικογένειας.

Όπως αναφέρουν αρμενικά μέσα ενημέρωσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζοχράμπ Μνατσακανιάν και επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παρέμβαση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Από την πλευρά της η Τουρκία δια του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν.

Στον πόλεμο της προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο όπως αναφέρουν εμφανίζονται άρματα μάχης του Αζερμπαϊτζάν να τυλίγονται στις φλόγες. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του διέσπασαν τις αρμενικές γραμμές και έχουν αποκτήσει τον έλεγχο οκτώ χωριών.

Στο επίκεντρο της διένεξης βρίσκεται ο θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία περιοχή που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά οι κάτοικοί του είναι στην πλειονότητά τους Αρμένιοι και επιδιώκουν την ένωσή τους με την Αρμενία.

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο την περίοδο 1988-1994, ο οποίος τερματίστηκε με συμφωνία κατάπαυσης πυρός η οποία όμως δεν τηρήθηκε απολύτως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ