Καλπάζει ο κορονοϊός – Διεθνής κούρσα για τα φάρμακα

Καλπάζει ο κορονοϊός – Διεθνής κούρσα για τα φάρμακα

Ξεπερνούν τους 536.000 οι θάνατοι από τον κορονοϊό παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών.

Χθες, Κυριακή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 251 νέους θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό σε 132.570 ενώ τα κρούσματα ήταν χθες στα 2,98 εκατ. και αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουν το φράγμα των 3 εκατ.

Στη Βραζιλία, τα συνολικά κρούσματα είναι 1,6 εκατ. και χθες ανακοινώθηκαν 535 νέοι θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως , ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 64.900.

Στο μεταξύ οι μεγάλες χώρες βρίσκονται σε μια κατάσταση έντονου ανταγωνισμού για το ποιος θα αποκτήσει πρόσβαση στο υποσχόμενο φάρμακο remdesivir το οποίο παρασκευάζει η εταιρεία Gilead. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Ντάνιελ Ο’ Ντέι εκτίμησε πως το κόστος θεραπείας χωρίς το συγκεκριμένο φάρμακο ανέρχεται σε 12.000 δολάρια ανά ασθενή. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για μια τιμή 390 δολαρίων ανά δόση ρεμδεσιβίρης και 2.340 δολάρια για τη πλήρη θεραπεία με συνολικά έξι δόσεις περιορίζει δραστικά το κόστος, υπογραμμίζει ο Ντάνιελ Ο Ντέι. Μιλώντας στην DW o εκδότης του γερμανικού ιατρικού περιοδικού «Arznei-Telegramm» Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ παρατηρεί ότι η τιμή για εναλλακτικές θεραπείες χωρίς ρεμδεσιβίρη ορίζεται, συχνά, αυθαίρετα: «Η τιμή στηρίζεται σε υποθέσεις. Φανταστείτε ωστόσο για τι κέρδος μιλάμε σε παγκόσμιο επίπεδο για την εν λόγω εταιρία. Είμαι βέβαιος ότι η τιμή αυτή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής του φαρμάκου».

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε ανάλυση Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι τοποθετούν το κόστος για μια δόση ρεμδεσιβίρης στα 8 ευρώ. Από την άλλη ωστόσο η τιμή πώλησης ενός φαρμάκου ξεπερνά πάντα το κόστος παραγωγής, μιας και οι φαρμακοβιομηχανίες ή εταιρίες βιοτεχνολογίας επενδύουν τουλάχιστον 1 δις δολάρια για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου. Ο γερμανός ειδικός Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ είναι ωστόσο βέβαιος ότι η τιμή των 390 δολαρίων για κάθε δόση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι υψηλότερη και εξηγεί το γιατί: «Η Gilead Sciences βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τη κοινή γνώμη. Θα δούμε ποια θα είναι η τελική τιμή του, όταν το παρασκεύασμα λάβει άδεια κυκλοφορίας. Σίγουρα πάντως η τωρινή τιμή είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχε η πανδημία και η κοινή γνώμη δεν έδειχνε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την τιμή του φαρμάκου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ