Αντίδραση της Ε.Ε. στην «καραντίνα» του Τραμπ

Στο «κόκκινο» ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών

Αντίδραση της Ε.Ε. στην «καραντίνα» του Τραμπ

Σε κοινή τους δήλωση η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλίου απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Τραμπ περί αδράνειας της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών που προέρχονται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν και Σαρλ Μισέλ τονίζουν πως η επιδημία του κορονοϊού αποτελεί παγκόσμια κρίση.

«Δεν περιορίζεται σε μία ήπειρο και απαιτείται συνεργασία και όχι μονομερείς ενέργειες» αναφέρουν και προσθέτουν πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφασή τους χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση «Η Ε.Ε. αναλαμβάνει έντονη δράση για να περιορίσει τη διάδοση του ιού» προσθέτουν.

Οι αποφάσεις Τραμπ εντείνουν τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 6,47%, ο FTSE στο Λονδίνο κατά 5,97% o CAC στο Παρίσι κατά 6,46% και ο MIB στο Μιλάνο κατά 5,22%. Εντονες πιέσεις και στις αεροπορικές εταιρείες με τις μετοχές της Lufthansa και της Air France-KLM στο -6%, ενώ η νορβηγική Air Shuttle που είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο τελευταίο διάστημα στις υπερατλαντικές πτήσεις υποχωρούσε νωρίτερα κατά 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ