Χατζηδάκης: Έως τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

 Χατζηδάκης: Έως τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Απομένουν άλλες 40.000 προς έκδοση επικουρικές συντάξεις από τις οποίες ορισμένες είναι και πριν το 2021

Έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 επικουρικές συντάξεις από τις συνολικά 80.000 που εκκρεμούν από παρελθόντα έτη, ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία, που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» για την επιτάχυνση της απονομής των επικουρικών συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι είναι κοινό κτήμα πλέον, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στην απονομή των κύριων συντάξεων, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια (2021 και 2022) εκδόθηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο συντάξεις, 510.000 χιλιάδες για την ακρίβεια και προσέθεσε πως αν θέλει κανείς να συγκρίνει μπορεί να δει ότι το 2019 εκδόθηκαν 123.000 συντάξεις και 290.000 κύριες συντάξεις το 2022.

"Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς αυτούς τους αριθμούς" είπε και εξήγησε ότι συνειδητά το υπουργείο έδωσε βάρος στην απονομή των κύριων συντάξεων, δήλωσε δε "ευτυχής" διότι πλέον στη χώρα μας οι καινούργιες αιτήσεις σε συντάξεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 60 μέρες, ενώ στη Γερμανία σε 74 ημέρες. Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι σήμερα υπάρχουν 80.000 επικουρικές συντάξεις που περιμένουν να εκδοθούν, καθώς έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη κι επειδή - όπως είπε - από τον ΕΦΚΑ, πλέον χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και για τις κύριες (ηλεκτρονικός πύργος ελέγχου, αυτοποιημένη έκδοση των συντάξεων σε μεγάλο βαθμό) υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου από τις 80.000 αυτές εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν εκδοθεί 40.000 (δηλαδή 15.000 έχουν εκδοθεί τον Ιανουάριο και άλλες 25.000 τον Φεβρουάριο).

Όπως προσέθεσε ο αρμόδιος υπουργός απομένουν άλλες 40.000 προς έκδοση επικουρικές συντάξεις από τις οποίες ορισμένες είναι και πριν το 2021 και στο πλαίσιο αυτό, καθώς η αυτοματοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως μέχρι να εκδοθούν κανονικά οι συντάξεις, είναι χρέος της Πολιτείας να κάνει αυτό που προτείνεται με την τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή: Δηλαδή σε κάθε συνταξιούχο που περιμένει να εκδοθεί η επικουρική του σύνταξη, να δοθούν 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής (π.χ. για αναμονή ενός έτους 1.200 ευρώ) μέχρι τις 15 Μαρτίου και καθαρά. Αν είναι αναπηρική η επικουρική σύνταξη, το ποσό για κάθε μήνα αναμονής έχει καθοριστεί στα 50 ευρώ, δεδομένου ότι είναι πιο μικρές αυτές οι συντάξεις.

Επίσης, στην ίδια τροπολογία, δίδεται παράταση των ρυθμίσεων για την ασφαλιστική ικανότητα δεδομένου ότι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ορισμένων κατηγοριών (μακροχρόνια άνεργοι, όσοι ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους λόγω κορονοϊου) χωρίς προϋποθέσεις. Παράλληλα επεκτείνεται η ρύθμιση, που και πέρυσι είχε ψηφίσει η Βουλή, για τους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε να έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι και τον Μάιο 2023 με την προϋπόθεση να έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ μέχρι το 2022. Τέλος, θεσπίζονται άδειες πενθούντων γονέων με ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους να δικαιούνται άδεια 20 ημερών. Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι με την ρύθμιση αυτή, ανταποκρίνεται το υπουργείο σε αίτημα του Συλλόγου "Καρκινάκι", που αποτελείται από γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο. "Πρόκειται για ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, που μας ενώνουν όλους", ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε τα κόμματα να τις υπερψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ