Έκθεση Κομισιόν: Υψηλές οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα

Έκθεση Κομισιόν: Υψηλές οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα
Βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα βάζει έκθεση της Κομισιόν καθώς δείχνει ότι οι δαπάνες στην χώρα μας είναι πολύ πάνω του μέσου κοινοτικού όρου.

Η έκθεση της Κομισιόν που επί της ουσίας δείχνει την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους να ζητούν, κυρίως λόγω του χρέους, να μειώσει η Ελλάδα τις δαπάνες για συντάξεις, να επιβληθούν δηλαδή και νέες μειώσεις. Παρά τις τεράστιες περικοπές των τελευταίων ετών, οι δαπανες για τις συντάξεις είναι μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις παρεμβάσεις της τελευταίας 5ετίας, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν από το 16,2% του ΑΕΠ το 2013 (το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) σε λίγο πάνω από το 14% από το 2030 και μετά Έτσι ζητούν και νέες περικοπές, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα όρια ηλικίας αυτά αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξηθούν δραματικά καθώς ήδη με τον μέσο όρο στα 62 έτη σήμερα αναμένεται ο μέσος όρος τα επόμενα χρόνια να φτάσει τα 67 έτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι δεν συζητείται καμία παρέμβαση τόσο στα ποσά όσο και στα όρια ηλικίας παρά μόνο παρεμβάσεις που αφορούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε εθελούσιες εξόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ