ΣΟΚ: Κόστος ακόμη και πάνω και από 1 ευρώ για ένα χλμ με το ΙΧ – Υπολογίστε πόσο «καίει» το δικό σας

ΣΟΚ: Κόστος ακόμη και πάνω και από 1 ευρώ για ένα χλμ με το ΙΧ – Υπολογίστε πόσο «καίει» το δικό σας

Είναι δεδομένο πλέον ότι η εκτόξευση της τιμής του καυσίμου θα οδηγήσει τα νοικοκυριά στο να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους όσον αφορά τη χρήση του ΙΧ τους ειδικά αν πρόκειται για ένα «παλιό» μεταχειρισμένο ΙΧ που καίει και επιβαρύνεται με αυξημένα τέλη κυκλοφορίας.

Με την τιμή της αμόλυβδης στα 2,3 ευρώ αλλά και τις καταναλώσεις πολλών παλαιών οχημάτων να ξεπερνούν ακόμη και τα 10 λίτρα για να διανυθεί μια απόσταση 100 χιλιομέτρων, το κόστος μόνο για το καύσιμο μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 26-27 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Δηλαδή, για να διανυθεί μια απόσταση 4 χιλιομέτρων, το ΙΧ θέλει πάνω από 1 ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός βέβαια πρέπει να περιλαμβάνει και τα service και την ασφάλεια και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ειδικά για τα παλαιά ΙΧ μεγάλου κυβισμού μόνο αμελητέα δεν είναι.

Εκεί λοιπόν ξεκινά το δίλημμα: αν ο οδηγός περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου θα επωμίζεται το σταθερό κόστος των τελών, της ασφάλειας και του service χωρίς να καλύπτει την ανάγκη της μετακίνησης. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ανά χιλιόμετρο μπορεί να ξεπεράσει και το… ένα ευρώ. Αν πάλι χρησιμοποιεί τακτικά το ΙΧ, θα επωμιστεί το τεράστιο πλέον κόστος του καυσίμου και θα διαπιστώσει ότι για να διανύει 1200 χιλιόμετρα ανά μήνα, το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 380 ευρώ δηλαδή πάνω από ένα 15νθήμερο για όποιον αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Το εργαλείο που ακολουθεί να σας βοηθήσει να κάνετε τους υπολογισμούς και να λάβετε τις αποφάσεις σας. Θα αλλάξετε την αμόλυβδη σε υγραέριο για να εκμεταλλευτείτε την πολύ χαμηλότερη τιμή του τελευταίου; Θέλετε να υπολογίσετε πόσα θα γλιτώσετε αν παροπλίσετε το όχημά σας; Θέλετε να δείτε πόσο θα σας κοστίσει η αντικατάσταση του παλαιού αυτοκινήτου με ένα σύγχρονο που θα καταναλώνει λιγότερο καύσιμο; Όποια και αν είναι η εναλλακτική που θέλετε να διερευνήσετε, το εργαλείο του fpress.gr θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ