Πόσα θα πληρώσετε για το ρεύμα μετά τα νέα μέτρα στήριξης – Υπολογίστε μόνοι σας τον λογαριασμό

Πόσα θα πληρώσετε για το ρεύμα μετά τα νέα μέτρα στήριξης – Υπολογίστε μόνοι σας τον λογαριασμό

Τον Αύγουστο, η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 0,122 ευρώ η κιλοβατώρα. Τον Σεπτέμβριο, η τιμή ανέβηκε ακόμη περισσότερο στα 0,134 ευρώ. Ο Οκτώβριος έκλεισε με εκτίναξη στα 0,198 ευρώ και ο Νοέμβριος έχει ξεκινήσει με την τιμή να «επιμένει» πάνω από τα 0,2 ευρώ η κιλοβατώρα. Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας; Τι ποσοστό της επιβάρυνσης αντισταθμίζεται από την αυξημένη επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος;

Οι καταναλωτές έχουν πλέον στα χέρια τους ένα εργαλείο για να υπολογίσουν τον μηνιαίο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για όλη την περίοδο της ενεργειακής καταιγίδας. Από τον Αύγουστο και μετά, η ρήτρα αναπροσαρμογής προκαλεί μεγάλες επιβαρύνσεις ενώ ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος εξελίσσονται ήδη σε εφιάλτη. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τα μέτρα στήριξης, ο λογαριασμός ρεύματος -χωρίς ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κλπ- για το τετράμηνο Αυγούστου – Νοεμβρίου μπορεί να φτάσει στα 287 ευρώ το τετράμηνο για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μόλις 300 κιλοβατώρες τον μήνα (ή 1200 κιλοβατώρες στο 4μηνο) και να εκτιναχθεί στα 634 ευρώ το τετράμηνο που καταναλώνει 600 κιλοβατώρες στο τετράμηνο.

Με τη βοήθεια του εργαλείου οικονομικής ενημέρωσης μπορείτε να υπολογίσετε από τώρα τον εκκαθαριστικό λογαριασμό ώστε να έχετε εικόνα για το τι σας περιμένει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε μήνα, στους καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος, η χρέωση είναι και διαφορετική. Και αυτό διότι διαφοροποιείται και η επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και η κρατική επιδότηση. Τι χρειάζεται για να υπολογίσετε τον λογαριασμό του ρεύματος; Δύο απλά βήματα: δηλώνετε την μηνιαία κατανάλωση ανά μήνα (κατ’ εκτίμηση) αλλά και την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας που ζητάει η επιχείρηση με την οποία συνεργάζεστε. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα. Το εργαλείο, λαμβάνει υπόψη και τις σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επιδότηση για το ρεύμα για τον μήνα Οκτώβριο, μπορεί να φτάσει και στα 39 ευρώ τον μήνα για όσους καταναλώνουν έως και 300 κιλοβατώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ