ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπολογίστε μόνοι σας το φετινό δώρο Χριστουγέννων

Τη δύσκολη "εξίσωση" λύνει το fpress.gr μέσα από το νέο εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης - Σε δύο δόσεις η πληρωμή - Πώς σχηματίζεται το "παζλ" του δώρου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπολογίστε μόνοι σας το φετινό δώρο Χριστουγέννων

Η μαθηματική φόρμουλα υπολογισμού του 13ου μισθού είναι ούτως ή άλλως περίπλοκη. Λαμβάνονται υπόψη όλα τα μεροκάματα από την 1η Μαίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, εφαρμόζονται συντελεστές ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης και γίνεται μια προσαύξηση στα μεικτά καθώς αναγνωρίζεται και η επίδραση του επιδόματος αδείας. Φέτος, προστίθεται και ο παράγοντας "αναστολή σύμβασης". Όσο περισσότερες οι ημέρες της αναστολής, τόσο μεγαλύτερη και η επίπτωση στο δώρο Χριστουγέννων. Το fpress.gr παρουσιάζει το εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης που λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες και βγάζει το τελικό αποτέλεσμα. 

Οι «κανόνες» υπολογισμού του φετινού δώρου Χριστουγέννων έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί:

1. Ο εργοδότης πληρώνει υποχρεωτικά μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου για το οποίο δεν υπήρχε αναστολή στη σύμβαση εργασίας. Αν δεν υπήρχε καμία ημέρα αναστολής (σ.σ δηλαδή πέρασαν κανονικά οι 240-245 ημέρες αυτού του διαστήματος) τότε ο εργοδότης πληρώνει κανονικά όλο το δώρο.

2. Το δημόσιο πληρώνει την αναλογία για τις ημέρες της αναστολής. Για κάποιους (κυρίως εργαζόμενους σε πολιτισμό, τουρισμό, εστίαση και αθλητισμό) οι αναστολές έχουν υπάρξει και τον Μάιο, και μέσα στο καλοκαίρι. Έτσι, ανάλογα με το πότε έγινε η αναστολή, η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί διαφορετικού «μισθού»:

  • Για το διάστημα από την 1η Μαίου έως τις 31/10 η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί της βάσης των 534 ευρώ.
  • Για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου, η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί της βάσης των 800 ευρώ και
  • Για το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου, η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί της βάσης των 534 ευρώ.

Τι «βγάζει» αυτή η δύσκολη εξίσωση; Τα παραδείγματα είναι κατατοπιστικά: Εργαζόμενος με μερική απασχόληση, έχει αποδοχές 450 ευρώ τον μήνα. Αν δεν έχει μπει καθόλου σε αναστολή, θα εισπράξει 468,75 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων μαζί με την προσαύξηση που προβλέπει ο νόμος για το επίδομα αδείας. Αν όμως έχει μπει σε αναστολή για όλο τον Νοέμβριο και για 15 ημέρες του Δεκεμβρίου τότε το δώρο του θα αυξηθεί στα 524,20 ευρώ δηλαδή κατά 12%. Όλοι όσοι βρίσκονται σε ανάλογη θέση είναι οι «τυχεροί»: Μιλάμε για τους μερικώς απασχολούμενους οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή κυρίως κατά τον μήνα Νοέμβριο καθώς αυτό το γεγονός προσαυξάνει το δώρο. Εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχει μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ. Αν δεν έχει μπει καθόλου σε αναστολή, θα εισπράξει 1562,5 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων (σ.σ για την ακρίβεια αυτές είναι οι μεικτές αποδοχές επί των οποίων θα γίνουν κρατήσεις και για ασφαλιστικές εισφορές και για φόρους. Αν όμως έχει μπει σε αναστολή για τις 30 ημέρες του Νοεμβρίου και θα παραμείνει σε αναστολή και για 15 ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο, τότε το δώρο του θα πέσει στα 1420,4 ευρώ δηλαδή θα μειωθεί κατά 9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ