UBS προς επενδυτές: Θα αποδώσει η εξαγορά της Credit Suisse - Νέα αρχή με τεράστιες ευκαιρίες

UBS προς επενδυτές: Θα αποδώσει η εξαγορά της Credit Suisse - Νέα αρχή με τεράστιες ευκαιρίες

«Πιστεύουμε ότι η συναλλαγή είναι οικονομικά ελκυστική για τους μετόχους της UBS», δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Colm Kelleher

 

Στελέχη της UBS προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές την Τετάρτη ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας μπορεί να κάνει την εξαγορά της Credit Suisse να λειτουργήσει και να αποδώσει τους μετόχους της.

Ενώ περιέγραψε τη μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση ως ορόσημο για τον κλάδο και μεγάλη πρόκληση για την τράπεζα, ο πρόεδρος Colm Kelleher είπε στους μετόχους της UBS ότι αυτό σήμαινε επίσης «μια νέα αρχή και τεράστιες ευκαιρίες για τη συνδυασμένη τράπεζα και την Ελβετία».
Τον περασμένο μήνα, οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η UBS θα εξαγόραζε την Credit Suisse μια συγχώνευση με στόχο να ανακόψει την περαιτέρω τραπεζική αναταραχή αφού ο τράπεζα έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης.

Η ελβετική κυβέρνηση είχε στραφεί στην UBS, η οποία συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η κρατική χρηματοδότηση ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια φράγκα υποστήριξης και εγγυήσεων.

Ο Kelleher είπε στη συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στη Βασιλεία ότι η UBS ήταν σίγουρη για την ικανότητά της να διαχειριστεί με επιτυχία την ενοποίηση της Credit Suisse και ότι η ενοποιημένη τράπεζα θα παραμείνει καλά κεφαλαιοποιημένη.

«Πιστεύουμε ότι η συναλλαγή είναι οικονομικά ελκυστική για τους μετόχους της UBS», επεσήμανε.

Η εσπευσμένα οργανωμένη διάσωση, όχι μόνο εξόργισε και αναστάτωσε τους μετόχους των δύο τραπεζών, αλλά και πολλούς στην Ελβετία.
Μια έρευνα από την εταιρεία πολιτικών ερευνών gfs.bern διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Ελβετών δεν υποστήριξε τη συμφωνία που θα δημιουργούσε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με περιουσιακά στοιχεία διπλάσια από την ετήσια οικονομική παραγωγή της χώρας.

Καθώς οι μέτοχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το ότι έμειναν στο σκοτάδι, ορισμένοι εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας και τον αρνητικό αντίκτυπο της νέας γιγάντιας τράπεζας στον ανταγωνισμό.

Ο αντιπρόεδρος Lukas Gaehwiler προσπάθησε να καταπνίξει τέτοιους φόβους λέγοντας ότι υπάρχουν περίπου 250 τράπεζες στη χώρα και επομένως αρκετός ανταγωνισμός.

Είπε επίσης ότι ήταν πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με τις θέσεις εργασίας πριν ολοκληρωθεί το «Ηράκλειο έργο» της συγχώνευσης, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα σε λίγους μήνες.

Την Κυριακή, η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger επικαλέστηκε ανώνυμο ανώτερο στέλεχος της UBS ότι το εργατικό δυναμικό του συνδυασμένου ομίλου θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 20-30%.

Ανοικτές όλες οι επιλογές

Η Gaehwiler είπε επίσης ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» σχετικά με τις εγχώριες επιχειρήσεις της Credit Suisse, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την παλιά της επωνυμία στην Ελβετία για το άμεσο μέλλον.
Οι μέτοχοι στόχευσαν επίσης τα πακέτα αμοιβών και μπόνους των στελεχών, τα οποία έκαναν τον Ralph Hamers τον καλύτερα αμειβόμενο διευθύνοντα σύμβουλο στην Ελβετία το 2022.

Σε αντίθεση με τον μικρότερο αντίπαλό της, η UBS βρισκόταν σε μια σταθερή πορεία. Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 και ισχυρές εισροές στη διαχείριση περιουσίας, το εμβληματικό τμήμα της εταιρείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι προσέλαβε εκ νέου τον Sergio Ermotti ως διευθύνοντα σύμβουλο για να κατευθύνει τη μαζική εξαγορά - μια κίνηση έκπληξη για να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του Ελβετού τραπεζίτη στην ανοικοδόμηση της τράπεζας μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Απευθυνόμενος στους μετόχους για τελευταία φορά ως διευθύνων σύμβουλος, ο Hamers αναγνώρισε ότι η συγχώνευση οδήγησε σε νέες προτεραιότητες για την τράπεζα, φέρνοντας μια αλλαγή στο τιμόνι της.
«Η εξαγορά της Credit Suisse θα είναι μια μεγάλη πρόκληση», είπε ο Hamers.
«Αναμένεται να δημιουργήσει μια επιχείρηση με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία», είπε.

Την Τετάρτη, οι μέτοχοι της UBS επανεξέλεξαν τον Kelleher ως πρόεδρο, καθώς και όλα τα υπάρχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ενέκριναν την αποζημίωση τους και των τραπεζικών στελεχών.

Η Τετάρτη σηματοδότησε επίσης την πρώτη επίσημη ημέρα επιστροφής του Ermotti, αν και δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Έγινε μια μέρα αφότου τα στελέχη της Credit Suisse αντιμετώπισαν τους δικούς τους μετόχους και ο πρόεδρος Axel Lehmann ζήτησε συγγνώμη που οδήγησε την τράπεζα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ενόψει της αυξανόμενης κριτικής, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας απέσυρε την ευθύνη για την κατάρρευση της Credit Suisse, λέγοντας ότι είχε ανταποκριθεί γρήγορα, ζητώντας αντ' αυτού περισσότερες εξουσίες για να αναλάβουν τους δανειστές.

Την Τρίτη, το Reuters ανέφερε επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενέκρινε την εξαγορά από την UBS της Credit Suisse στη Βρετανία, μια βασική αγορά για τους ελβετούς που αγωνίζονται να κλείσουν τη συμφωνία διάσωσης.

Η UBS εξασφάλισε επίσης ένα προσωρινό πράσινο φως από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ