Ντράγκι: Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η λύση για τον ELA

Ντράγκι: Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η λύση για τον ELA
Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες για όσο καιρό είναι φερέγγυες προχώρησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η λύση για τον ELA βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα σε ερώτηση αν υπάρχει διορία για τον ELA ο κ. Ντράγκι απάντησε:

«Όχι, η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει καμία ημερομηνία. Εξαρτάται πλήρως από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί. Και το βέβαιο είναι πως η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις για τον ΕLA και την συνέχιση του ELA βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών της ευρωζώνης».

Ο ίδιος επανέλαβε πως η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 110 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το ζήτημα της επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων (collateral) στο ευρωσύστημα, επανέλαβε πως η ΕΚΤ πρέπει να δει μια αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ακόμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προχωράει ομαλά λέγοντας πως υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά.

Επίσης υπογράμμισε πως οι ανησυχίες για έλλειψη κρατικών ομολόγων είναι υπερβολικές, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο για να προσαρμοστεί.

Ο ίδιος τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα επικεντρωθεί στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων νομισματικής πολιτικής και τόνισε ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν στην άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%.

Όσον αφορά την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε πως αναμένεται να βοηθήσει τις εξαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ