Τράπεζα Κύπρου: Σχεδιάζει διεθνή εξόρμηση για πιστωτική επέκταση - Σημαντικός σταθμός η Ελλάδα

Εξετάζεται η εισαγωγή ενδιάμεσων μερισμάτων
Σε μια χρονική συγκυρία γεμάτη στην οποία επικρατεί η αβεβαιότητα και οι μεταβαλλόμενες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, η Τράπεζα Κύπρου έστειλε σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας, ισχυρής απόδοσης και μελλοντικής ανάπτυξης μέσα από τις ομιλίες του Προέδρου του Ομίλου Τάκη Αράπογλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.
Τα υψηλά επιτόκια έχουν σίγουρα διαδραματίσει θετικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας, σύμφωνα με τον πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Τάκη Αράπογλου.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι οι κατευθυντήριες προβλέψεις μας, δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε σταθερά υψηλές αποδόσεις και στο μέλλον, ακόμη και μετά τη σταθεροποίηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, υποδηλώνει την επιτυχία των τολμηρών πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης που αναλάβαμε τα τελευταία χρόνια».
«Σκοπεύουμε», είπε, «να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το ποσοστό διανομής κερδών, προσφέροντας υψηλή μερισματική απόδοση, χρησιμοποιώντας με σύνεση και επιλεκτικότητα το πλεόνασμα κεφαλαίου για μελλοντική οργανική και ανόργανη ανάπτυξη, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και της διατηρήσιμης κερδοφορίας».
Προσπάθειες διανομής μεγάλης αξίας τα επόμενα χρόνια
Ο κ. Αράπογλου ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών. Ανέφερε ότι το 2023 η Τράπεζα Κύπρου έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για την επανεκκίνηση της καταβολής μερίσματος, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια. Η διανομή αυτή αφορούσε τα κέρδη του 2022.
Στη συνέχεια, το 2024 το ποσοστό διανομής αυξήθηκε στο 30% των κερδών, περιλαμβάνοντας και το πρώτο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Για το 2025, η Τράπεζα αύξησε το ποσοστό διανομής στο 50%, ενώ η διοίκηση καθόρισε ως μελλοντικό στόχο το εύρος 50-70% για τα επόμενα έτη, μέσω συνδυασμού μερίσματος και προγραμμάτων επαναγοράς.
Ο κ. Αράπογλου έκανε ειδική αναφορά στη μεταφορά της κύριας διαπραγμάτευσης των μετοχών από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2024. Όπως ανέφερε, η μετακίνηση αυτή συνοδεύτηκε από αύξηση της ρευστότητας και της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, η οποία ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με αναφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και στην επιβολή εμπορικών δασμών από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Όπως σημείωσε, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί αρνητικός αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία, η οποία παραμένει στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων που ξεκίνησε το 2024 στην Ευρώπη συνεχίστηκε και το 2025, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν σε παύση της μείωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Τράπεζα Κύπρου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.
Κατά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του, ο κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας, τονίζοντας τη συμβολή των εργαζομένων στις πρωτοβουλίες μετασχηματισμού που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε τη σημασία των προγραμμάτων επιβράβευσης και της διατήρησης ταλέντων, με στόχο τη συνεχή ενίσχυση της εικόνας της Τράπεζας ως εργοδότη πρώτης επιλογής στην Κύπρο.
Ο κ. Αράπογλου συνεχάρη επίσης τον CEO και την εκτελεστική ομάδα, καθώς και τα μέλη του ΔΣ για την εκτέλεση των στρατηγικών σχεδίων της Τράπεζας.
«Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη γενναιόδωρη ανταμοιβή σας, δημιουργώντας και διανέμοντας μεγάλη αξία σε όλους τα επόμενα χρόνια», τόνισε, καταλήγοντας.
Π. Νικολάου: Μια χρονιά ρεκόρ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Πανίκος Νικολάου, χαρακτήρισε το 2024 ως «χρονιά ρεκόρ» για την Τράπεζα Κύπρου.
Όπως ανέφερε, το Συγκρότημα κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) άνω του 20% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η συνολική διανομή προς τους μετόχους για το 2024 ανήλθε σε 241 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μέρος είναι το προτεινόμενο μέρισμα σε μετρητά που εγκρίθηκε στη Συνέλευση. Η απόδοση διανομής έφτασε το 12% με βάση την τιμή της μετοχής στο τέλος του 2024.
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε επίσης στην έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ και στην πλήρη συμμόρφωση του Ομίλου με τις απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Επιπλέον, επανέλαβε την επιλογή μεταφοράς διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία, όπως είπε, στόχευε στην αύξηση της ρευστότητας και της προβολής του Ομίλου στις αγορές.
Στην ανάλυσή του για το οικονομικό περιβάλλον, ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3,4% το 2024, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,9%). Η ανεργία μειώθηκε, το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 65% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός σημείωσε επιβράδυνση. Οι προβλέψεις για το 2025 κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3%, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη για το ίδιο έτος διαμορφώνονται στο 0,8%.
Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά η άμεση έκθεση της Κύπρου θεωρείται περιορισμένη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνονται στους δέκα κυριότερους προορισμούς εξαγωγών της χώρας.
Επιχειρησιακές επιδόσεις για το 2024
Σύμφωνα με την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στην Κύπρο, εξυπηρετώντας περίπου το 75% του πληθυσμού.
Το μερίδιο αγοράς της σε δάνεια ανήλθε στο 43% και σε καταθέσεις στο 38%.
Οι θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες παρέμειναν κερδοφόρες και η JCC Payment Systems, στην οποία η Τράπεζα κατέχει ποσοστό 75%, διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα των πληρωμών.
Κατά το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024, το Συγκρότημα κατέγραψε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 822 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 34%.
Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) έφτασε το 19,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας το 24%. Η βάση καταθέσεων αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 1,9%.
Ο νέος δανεισμός για το 2024 ανήλθε σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε τα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στοιχεία πρώτου τριμήνου 2025
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 117 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) διατηρήθηκε στο 18,3%, επίπεδο υψηλότερο από τον στόχο για το σύνολο του έτους. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα παρέμεινε στο 34%.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Διοίκησης, η Τράπεζα διατηρεί την πρόθεσή της να συνεχίσει την υλοποίηση της στρατηγικής της, με έμφαση στην ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης και τη διατήρηση των ισχυρών επιπέδων κεφαλαίων και ρευστότητας.